Ständigt denne Boris...

Nytt blåsväder kan öppna vägen för skotsk omröstning

Tog Boris Johnson emot pengar av donatorer för att renovera sin bostad och betala för barnpassning av sin son?

Mycket tyder på att det kan vara så.

Tajmingen är sällsynt dålig eftersom skandalen ökar risken för att den brittiska unionen bryts sönder.

Det är inte bara den bångstyriga frisyren som gör att premiärminister Boris Johnson ger ett slarvigt och burdust intryck. Han har en förmåga att ständigt hamna i kontroverser därför att han struntar i regler och uttrycker sig okänsligt och obetänksamt i privata sammanhang.

Anonyma källor hävdar i The Guardian att Johnsons privatekonomi är en enda röra och att han lever långt över sina tillgångar. Lönen som premiärminister är strax under två miljoner kronor om året men han sägs göra av med närmare dubbla den summan.

Det många fruktar är givetvis att om Johnson är så slarvig i sitt privatliv så är risken stor att han hanterar statens affärer på samma sätt.

Johnsons renovering av Downing street ska enligt brittiska medier ha kostat över 2,4 miljoner kronor.

Det senaste bråket handlar om renoveringen av premiärministerns bostad vid Downing Street. När Boris Johnson och hans sambo Carrie Symonds 2019 flyttade in med parets nyfödde son Wilfred ansåg Johnson att lägenheten behövde moderniseras.

Brittiska medier rapporterar att Johnson ska ha kallat våningen som Theresa May lämnade efter sig för ”en mardröm från John Lewis”. John Lewis är ett varuhus som frekventeras främst av medelklassen. Att Johnson inte tycker att deras inredning duger åt honom tolkas som ett utslag av snobberi.

Staten bidrar med 30 000 pund (cirka 360 000 kronor) per år när en ny premiärminister tillträder och vill sätta sin prägel på tjänstebostaden. Men Johnsons renovering lär ha kostat över 200 000 pund (2,4 miljoner kronor).

För att slippa betala själv lät han vissa donatorer till det konservativa partiet lämna bidrag. Detta ska enligt de brittiska tidningarna Sunday Time och Daily Mail också ha gällt kostnaden för en barnflicka åt sonen.

Pinsam vägran

Det bryter i så fall mot den uppförandekod för ministrar som säger att de inte får ta emot bidrag från någon som kan förväntas begära politiska förmåner i utbyte. En utredning om premiärministerbostadens renovering har inletts.

Anklagelserna får extra tyngd av att Dominic Cummings, Johnsons tidigare så mäktiga rådgivare som avgick för ett halvår sedan, hävdar att Johnson ”i hemlighet” tänkte låta donatorer betala. Han kallar Johnsons upplägg för ”oetiskt, korkat och möjligen olagligt”.

Vid en utfrågning i parlamentet bedyrade Johnson att han personligen stått för alla kostnader i samband med renoveringen. Men han vägrade pinsamt många gånger svara på frågan om vem som initialt betalat räkningen.

Vilket bara kan tolkas som att Johnson sannolikt lät någon annan betala men när frågan blev politiskt het betalade han själv i efterhand.

Hans egen utrikesminister Dominic Raab vägrade i helgen försvara Johnson med hänvisning till att han vill avvakta vad utredningarna visar. Däremot krävde ledaren för Skottlands konservativa Douglas Ross att Johnson "självklart" bör avgå ifall han brutit mot uppförandekoden.

Tajmingen för bråket är nämligen sämsta tänkbara för Johnsons konservativa parti, Torypartiet. Denna vecka hålls lokalval i England och val till de regionala parlamenten i Skottland och Wales.

Opinionsmätningar visar att Tories tappat sedan skandalen briserat samtidigt som Labour och självständighetspartierna i Skottland går framåt.

Förlora Skottland

Nicola Sturgeon, ledaren för det stora skotska nationalistpartiet, SNP, har krävt att Skottland ska få hålla en ny självständighetsomröstning eftersom Storbritannien inte längre är medlem av EU. Majoriteten i Skottland röstade mot brexit.

Johnson, som inte gärna vill bli ihågkommen som premiärministern som förlorade Skottland, har hittills vägrat gå med på en ny folkomröstning. Men om SNP får egen majoritet på torsdag blir det svårare för honom att fortsätta blockera frågan.

Under sina år vid Oxford-universitet ingick Johnson i dryckessällskapet The Bullingdon Club som gjorde det till en sport att slå sönder inredningen på pubar och restauranger de besökte för att sedan med de rikas arrogans betala för skadorna.

Ibland känns det som ränderna aldrig gått ur honom. Han uppträder fortfarande som den där bortskämde överklasspojken som i grund och botten tycker att han står över regler som gäller för andra.

Samtidigt ger frispråkigheten honom paradoxalt nog en folklighet som går hem hos väljarna. Lite som fenomenet Donald Trump.

Johnson har i vissa avseenden en liknande teflonyta som den förre amerikanske presidenten men nu verkar det som om marken i viss mån gungar både under hans och unionens fötter.