Det ger ett väldigt hattigt intryck

De coronaregler som nyss var rätt är plötsligt helt fel

​Regeringens och myndigheternas restriktioner framstår som alltmer hattiga.

Beslut som nyligen ansågs vara rätt och riktiga gäller inte längre.
Munskydd som tidigare beskrevs som närmast farliga är plötslig bra. I alla fall tidvis.

Regeringens strategi har, enligt upprepade besked från statsminister Stefan Löfven (S) utgått från att fatta rätt beslut vid varje givet tillfälle.

Tyvärr måste man konstatera att de tycks ha fattat fel beslut eftersom de ändras med allt för kort mellanrum.​

Ett exempel gäller hem- och distansundervisning i gymnasieskolan. För bara ett par veckor sedan infördes det på nytt och skulle avslutas 6 januari.

Den längsta tidsperioden med distansundervisning skulle alltså infalla under jullovet. Som man kunde misstänka hade beslutet kort hållbarhet. Nu förlängs hemundervisningen till den 24 januari.

Ett annat exempel gäller munskydd. Ända sedan coronapandemin rullade in över Sverige har Folkhälsomyndigheten sagt att de kanske har en psykologisk effekt. De fungerar som en påminnelse om att hålla avstånd.

Men i övrigt har munskydd beskrivits som kontraproduktiva. Gemene man kan inte använda dem och fel använda kan de snarare öka smittspridningen än förhindra den. Särskilt om skydden är fuktiga eller tas på och av.

Men nu gör myndigheten en helomvändning. Enligt chefen Johan Carlson kan skydden nu ha ett värde när det är mycket folk på kollektivtrafiken under ”arbetspendling”.

Det verkar alltså som även detta beslut var fel. Det tycker i alla fall världshälsoorganisationen WHO som länge förespråkat munskydd i kollektivtrafiken.

Många ansåg att beslutet att tillåta sällskap på upp till åtta personer på restaurang var väl generöst. Särskilt med tanke på att man hemma bara skulle umgås med personer ur samma hushåll.

Nu ansluter sig regeringen till den linjen och halverar antalet till fyra. Samtidigt tidigareläggs stängningen av spritkassan med två timmar till klockan åtta.

Kort sagt, regeringen och myndigheterna hattar. Motiveringen är den ökande smittspridningen och det ansträngda läget inom sjukvården. Det kan man förstå, men att slå till sent fredag eftermiddag före jul bär desperationens prägel.

Man kan också konstatera att den strategi som Sverige hyllades, och kritiserades, för under våren definitivt hamnat på sophögen.

Då skulle restriktionerna vara jämförelsevis lätta. I stället vädjade både Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren (S) och Anders Tegnell till förnuftet. Bara man höll avstånd, jobbade hemma om möjligt och tvättade händerna skulle det mesta ordna sig.

Det verkar ingen tro längre. Tvärtom, väven av detaljerade föreskrifter blir allt tätare. Förnuftet räcker inte till längre, och kanske aldrig har gjort.

70-plussarna skulle dock distansera sig helt -– om de inte var ute i friska luften. Överhuvud taget påpekades det på den tiden, i våras alltså, ofta att man kunde träffas utomhus bara avståndet var betryggande.

När hörde man någon framhålla utomhusträffarnas förträfflighet, vare sig man fyllt 70 eller inte? Väldigt länge sedan känns det som.

Nu är det som det är. De kommunala och regionala verksamheter som inte betraktas som nödvändiga stängs i en månad. Mellandagsrean stängs in.  Butikerna ska göra som min Ica-affär på landet gjorde redan i våras, införa ett maxtak för antalet kunder vid ett och samma tillfälle.

Det är faktiskt obegripligt att det inte gjorts tidigare på nationell nivå, oavsett om det går att lagstifta om det eller ej.

Men nu, efter nio månader, har regeringen och myndigheterna på den punkten kommit ifatt livsmedelsbutiken på landsbygden. Det kan man absolut inte vara emot.

Men hattandet, det som åtminstone utifrån kan uppfattas som en påfallande kortsiktighet, kan man däremot sätta frågetecken för.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.