Dags för nästa akt i Nato-farsen

Viktor Orban har gått i Erdogans utpressningsskola.

Nu är det Ungern som försöker utnyttja Sveriges Nato-ansökan som en murbräcka för att få ut mer EU-pengar.

Spelet om den svenska Nato-ansökan börjar påminna om en dålig fars där folk springer ut och in i olika rum och smäller i dörrar.

Skillnaden är att det inte är så mycket att skratta åt. Varken för Sverige eller för Nato.

Kommande vecka är det dags för nästa akt.

Då anländer en delegation från det ungerska parlamentet till Stockholm för att pressa svenska politiker att ta tillbaka sin kritik av Ungerns förvandling från en nykläckt demokrati till en autokrati som trampar på alla de demokratiska värden som var själva grunden till att de en gång släpptes in i EU.

Orban och andra företrädare för hans parti Fidesz, som helt dominerar ungersk politik, anklagar Sverige för att sprida lögner om Ungern.

Vilket inte är sant. Sverige har precis som nästan alla andra EU-länder påtalat att Ungern inte längre är en liberal demokrati och att man därför bryter mot unionens grundläggande värden.

Orban är sur för att övriga EU efter många år av misskötsel till slut tappat tålamodet med Ungern.

Satt hårt mot hårt

De ungerska domstolarna står i regimens tjänst snarare än rättssamhällets. De fria medierna har successivt tagits över av bulvaner till Viktor Orbans maktparti Fidesz. Korruption och missbruk av EU-medel är omfattande.

Detta är inte en åsikt utan vederhäftiga fakta från en rad ansedda och trovärdiga institutioner.

Men Orban är sur för att övriga EU efter många år av misskötsel till slut tappat tålamodet med Ungern och satt hårt mot hårt. Nya regler gör det möjligt för EU att hålla inne med bidragspengar så länge Ungern inte lever upp till sina åtaganden.

Hittills är det 135 miljarder kronor som frusit inne. Inte kattskit för det land i unionen som genom åren fått mest bidrag av alla.

Nu ser Orban en chans att få loss åtminstone en del av de pengarna genom att använda Sverige och Finland som spelbrickor mot övriga EU. Bland annat genom att hela tiden fördröja Ungerns godkännande till Nato-ansökan. Han vill att Sverige ska tala väl om Ungern för att på så sätt övertyga övriga EU att betala ut bidragspengarna. Ren och skär utpressning med andra ord.

Än så länge har den svenska regeringen klokt nog inte svarat officiellt på de ungerska utspelen.

Precis som Erdogan tar Orban tillfället i akt att ligga bra till hos Vladimir Putin.

Det är upp till Ungern

Sverige bör akta sig för att krypa för Ungern på samma sätt som man gjort för Turkiet. Det leder ingenstans.

Den ungerska delegationen kommer att tas emot på tisdag av talman Andreas Norlén och ett antal än så länge okända företrädare. De bör vänligt men bestämt tala om för Ungern vad som gäller för att de ska få ut sina bidrag. Nämligen uppfylla de löften om reformer som man gett.

Sedan är det upp till Ungern om och när man vill godkänna Sveriges och Finlands Nato-ansökningar. I sak har Ungern inte framfört några som helst invändningar mot de båda nordiska ländernas medlemskap och jag misstänker att Orban kommer att få sina fiskar varma från såväl USA som Tyskland och Frankrike om han fortsätter trilskas någon längre tid.

Orban och Erdogan verkar ha pratat ihop sig om vilken taktik man ska använda för att få ut mesta möjliga egen vinning ur Sveriges och Finlands ansökningar. De två står på mycket vänskaplig fot med varandra.

Precis som Erdogan tar Orban tillfället i akt för att ligga bra till hos Vladimir Putin. Ungern är fortfarande helt beroende av rysk gas.

Kan Orban kasta in en och annan näve grus i maskineriet så hoppas han att det ska ge utdelning från Moskva i ett senare skede.

Grus i maskineriet

Orban är Putins största fan bland EU-ledarna. På toppmötena är det han som talar för att sanktionerna mot Ryssland bör lättas eller avskaffas och mot unionens ökade vapenstöd till Ukraina.

För Putin är det en stor motgång att ett resultat av hans krig mot Ukraina är att grannen Finland och Sverige blir Nato-medlemmar. Kan Orban kasta in en och annan näve grus i maskineriet så hoppas han att det ska ge utdelning från Moskva i ett senare skede.

Självklart är det inte bra om Sveriges Nato-medlemskap försenas av Ungerns och Turkiets utpressning. Men på ett års sikt är det ingen katastrof och det är inte mycket Sverige kan göra åt det. Vi måste lita till att andra länder med större inflytande över de två hästhandlarna sätter ner foten.

Trots alla ständigt nya hinder är sannolikheten ändå förhållandevis stor att både Sverige och Finland i slutänden blir Nato-medlemmar. På vägen dit gäller det att förödmjuka sig så lite som möjligt.