Försäljningen av Belle är ett tecken i tiden

Hateff Mousaviyan sörjer det faktum att allt fler ambitiösa barer och restauranger tvingas lämna Möllan.

Ställen är i regel inte särskilt coola i Malmö. Trevliga? Visst. Hängvänliga? Absolut. Men coola? Nja, inte riktigt, va?

Begreppet “cool” känns i mångt och mycket som en nedsättande term här. Om jag skulle gissa skulle jag säga att det beror på att idén om coolhet går stick i stäv med “äkthet”, malmöiternas lätt mest omhuldade egenskap. 

Här gör man sig inte till. Här bryr man sig inte allt för mycket. Här bara är man. Jag raljerar, men de flesta skulle nog hålla med om att det är befriande.

Det är det som gör fallet Belle (f.d Belle Epoque) så intressant.

När cocktailbaren nu kör sin sista vecka i ursprunglig regi är det inte utan en känsla av att något går förlorat. 

Jag vet att man ska inte gråta över spilld mjölk. Men när det rör sig om egengjord rismjölk som har infuserats med pandangblad, blandats med lyxig sprit och toppats med riven tonkaböna, då tycker jag gott att man kan unna sig ett gråt.

Ovan beskrivna drink är verkligen inget bra exempel på någon som inte försöker för hårt. Tvärtom. Satan vad man försökte på Belle. Spänstiga kombinationer. Egna shrubs, salter och sprayer. Ni hör ju: “svårt”, farligt nära gränsen till “coolt”.

Belle är smått unikt i det avseendet. Att man ändå vågade. Här fanns puls, panache och pretentioner. Ett tioårigt försök att utveckla scenen och utforska gränserna för den egna kreativiteten. I den mån man tycker sådant är intressant har Belle betytt mycket.

Ser man till det utbud och den likriktning som annars präglar Möllevångstorget anno 2019 blir det ännu tydligare vilken viktig funktion Belle har fyllt. Det är på tiden att vi uppvärderar närvaron av ett ställe med ambitioner i området. Jag avundas de boende på Nørrebro.

(Förlåt, jag vet att det är gott med indiskt och falafel, men situationen på Möllans krogscen börjar bli parodisk. Hur stort fan man än är av suboptimal tikka masala måste man ju stanna upp och fråga: har någon på Stadsbyggnadskontoret förlorat ett vad?)

I sin prime var Belle mer än bara områdets hårdast försökande bar. Det var, törs jag påstå, en av landets bästa cocktailbarer.

Det var inte för alla, men det ska det inte heller vara. Det hör till sakens natur att vissa, gud välsigne, dras till sammanhang där de får lov att känna sig lite coola, urbana, samtida, kalla det vad du vill. I en stad med Malmös aspirationer behövs detta också, vid sidan om allt det andra.

Även om Belle nu kommer att drivas vidare med nytt folk bakom rodret känns det här som slutet på en era. Jag önskar de nya ägarna all lycka, och att vi för omväxlings skull nås av lite positiva nyheter krognyheter från Möllan snart.

Malmö - Senaste nyheterna från Malmö Stad |
Aftonbladet