Annie Lööf har valt sida och det är inte Ulf

Riksdagen har fortfarande några dagar kvar att krama ur sig obegripligt politiskt spel innan den stänger för sommaren och inte kommer åter förrän efter valet.

Oppositionen använder sig av sin ”falska majoritet” i finansutskottet för att försöka stoppa regeringen och Centerns pensionsöverenskommelse.

Knappt hade dammet lagt sig efter misstroendeomröstningen som inte ledde någonstans, förrän oppositionen gav sig in i nästa politiska spel. Nu handlar det om pensionerna.

Centerpartiet och regeringen har kommit med ett gemensamt förslag om att höja garantipensionerna med 1000 kronor istället för den överenskommelse med vänstern som tidigare fanns. Förslaget stöds också av vänstern och Miljöpartiet.

Överenskommelsen har också gjort att Centerpartiet beslutat sig för att rösta på regeringens budget i riksdagen på onsdag. Ett beskt besked för oppositionen som hade hoppats på att både få igenom sin budget och sitt förslag till pensionshöjning. Två viktiga politiska segrar.

Sura och småsinta

Inte minst beskedet att Centerpartiet kommer att rösta på regeringens budget försvagar några av Kristerssons främsta vapen i valrörelsen.

Oppositionen har haft två tydliga övertag i den politiska debatten den senaste tiden. Det ena har varit att statsminister Magdalena Andersson inte sett ut ha kunna få igenom sin ekonomiska politisk genom riksdagen, medan högeroppositionen lyckats samlas kring ett vinnande gemensamt förslag.

Det andra är att oppositionen gått till val på ett tydligare regeringsalternativ. En sak som Ulf Kristersson kunnat glädja sig med, trots Socialdemokraterns framgång i opinionen och Anderssons höga förtroendesiffror.

Inte konstigt att oppositionen är sur och småsint.

Så nu vägrar Kristerssons gäng i finansutskottet att släppa fram regeringens och Centerns pensionsöverenskommelse till kammaren med argumentet att förslaget kommit in för sent. Det är fortfarande oklart hur det kommer att gå med förslaget, men det finns flera sätt för regeringen att kringgå utskottet och få fram förslaget till kammaren.

Moderaterna har lagt mycket kraft på att syna Centerpartiets relation till Socialdemokraterna och vems förslag Centern röstar på eller inte. Det börjar bli dags att sluta med det och lägga energin på något annat.

Centerpartiet har valt sida

I Sverige är det svårt för ett parti att gå in i en valrörelse utan att tydligt deklarera var de står på den politiska höger- vänsterskalan och vem som är partiets statsministerkandidat. Journalister är tråkiga på det sättet att de fortsätter att fråga hur politiken ska kunna genomföras och inte bara frågar om vilka politiska drömmar ett parti har.

Annie Lööf och Centerpartiet stod inför en sådan valrörelse. Det skulle varit en ständig ström av frågor till Lööf om partiet inte måste välja sida – ville hon se Kristersson eller Andersson som statsminister? Nu kommer hon slippa de frågorna.

Annie Lööf fick med pensionsöverenskommelsen stoltsera med ett konkret exempel på vad hon menar med den breda mitten. Idag fick vi se hur det kan se ut när Centern förhandlar politik med en S-regering som även förankrar sin politik hos Vänsterpartiet.

Lööf fick visa upp sin ”breda mitten”, men det kostade att hon valde sida - och hon valde Magdalena Andersson.