USA har inte en aning om när eller om Ryssland ska invadera

Hur lite USA vet om en möjlig rysk attack mot Ukraina blev väldigt tydligt i går.

Utrikesminister Anthony Blinken räknade upp i stort sett varenda anfallsteknik ur krigshandboken när han varnade för vad Ryssland skulle göra.

Det lät detaljerat men var snarast en dimridå för att dölja USA:s okunskap.

När Blinken inför FN:s säkerhetsråd varnade för att en rysk invasion av Ukraina kan vara omedelbart förestående var det många som förbluffat kommenterade hur specifik information var.

Men lyssnar man lite noggrannare så handlar det om väldigt allmänna uppgifter om hur ett krig kan starta.

USA tror att Ryssland kommer att skapa en falsk förevändning för att inleda en attack. Blinken redogjorde för att det kan handla om en fejkad terrorbombning inne i Ryssland, en iscensatt drönarattack, en påhittad massgrav eller till och med en fejkad eller äkta kemvapenattack.

Han beskrev hur det kan följas av att ryska stridsvagnar rullar in över gränsen samtidigt med kraftig granatbeskjutning. De kan också åtföljas av cyberattacker som lamslår banker och myndigheter.

Han räknade i stort sett upp varenda vapen som finns i krigshandboken. Utan att presentera några konkreta bevis.

Av det drar jag slutsatsen att USA inte har någon säker specifik information om hur eller när Ryssland kommer att inleda ett eventuellt angrepp mot Ukraina.

Varningarna är i stället en del av den amerikanska taktiken att offentligt försöka avslöja Putins nästa steg och därmed störa hans planer så mycket att han väljer att avstå från rena krigshandlingar.

Falsk information

Det slutsatsen understryks av att Blinken själv tog upp kritiken att USA under lång tid varnat för en rysk attack som ännu inte blivit av.

– Om Ryssland inte invaderar Ukraina blir det en stor lättnad, säger Blinken. Då tar vi med glädje kritiken för att vi varnat.

USA har tillgång till omfattande signalspaning över Ryssland, man har satellitbilder som visar detaljer på meternivå. Man har sannolikt spioner högt upp i både den ryska politiska och militära ledningen.

Men informationsflödet är just nu överväldigande stort. Ur det gäller det att identifiera vad som är desinformation och vad som möjligen kan vara korrekt.

Ryssarna vet vilka förmågor USA har och kan medvetet plantera falsk information vilket gör det ännu svårare att förutsäga vad som kommer att hända. Datumet för en eventuell invasion som USA gick ut med, den 16 februari, kan ha varit ett sånt exempel.

I sitt tal dinglade Blinken också ett lockbete framför Putin. Han föreslog ett "toppmöte med nyckelledare" för att lösa krisen. Som belöning för att inte starta ett krig skulle Putin bli inbjuden att träffa bland andra president Biden.

Ryska soldater syns i den tidigare övningen i Belarus.

Ökade granatattacker

Putin vill att Ryssland ska accepteras som USA:s jämlike. Därför kan ett sådant möte locka om den ryske presidenten fortfarande är beredd att acceptera en diplomatisk lösning.

Tecken på hur troligt det är går upp och ner som den värsta berg- och dalbanan.

Ryssland fortsätter hävda att man inte har några planer på att anfalla Ukraina men varnar i samma andetag för militärtekniska åtgärder ifall USA inte tillmötesgår Rysslands krav om att stoppa Natos utvidgning.

Det som just nu händer i östra Ukraina, Donbassregionen, kan vara den förevändning som finns med i Blinkens krigskatalog.

De senaste dagarna har antalet granatattacker och andra incidenter längs stilleståndslinjen i det krig som pågått i Donbass sedan 2014, intensifierats. Häromdagen hävdade Putin att Ukraina genomför ett folkmord i utbrytarrepublikerna Luhansk och Donetsk.

Alternativa fakta

Vilket är fejk news i den högre skolan.

Det är Ryssland som startat kriget och understödjer ukrainska separatister. Nu försöker Putin få världen att tro att det i själva verket är Ukraina som är angriparen. Där kan man snacka om alternativa fakta.

Eftersom Ryssland försett en stor del av människorna som bor i utbrytarrepublikerna med ryska pass så kan Putin hävda att han måste gå in för att skydda ryska medborgare.

Men östra Ukraina kan lika gärna vara en avledningsmanöver. Det är trots allt den typ av ursäkt för att invadera som diskuterats mest i förväg. Den verkliga invasionen kan komma någon helt annanstans längs den mycket långa gränsen mellan Ryssland och Belarus som numera är under Putins tumme.

Om den kommer alls.

Att hålla väst och inte minst Ukraina i ständig osäkerhet om var, när eller om är en del av president Putins psykologiska krigföring.

Västvärlden vet inte ens om han redan fattat ett beslut. Europas framtid ligger i Putins händer och det är ingen behaglig upplevelse. Men det är den brutala sanningen.