Unga revolterar inte mot tillåtande föräldrar

Genrebild från ett midsommarfirande.

När jag var ung, mycket ung, så firade jag midsommar med enorma mängder norpad sprit, bortom insyn och med både land- och sjömil mellan mina föräldrar och mig.

Lilla lilla tarmen som var jag, mager som en sticka, en kräkig liten flicka.

Mamma och pappa litade på mitt omdöme, HA!

Jag var den vilda bebin och att vänta på vuxenlivet är det värsta flickan vet, hon tycker att tre minuter är en evighet. Bäst att ta en djup klunk till, man vet aldrig när det blir fest igen.

Alla jag såg på midsommarafton på nittiotalet är vuxna i dag. Med märkessandaler och hårklämmor och huslån. Alla som låg i buskar har villor med egna buskar.

Jag begriper inte att det löste sig. Hur löste det sig? Kan jag förresten räkna hem mig själv? När kan en människa någonsin räkna hem sig själv, det kan alltid komma nya hemskheter? Och vad gör de unga i dag?

 

Våra ungdomar firade midsommar med oss.

De tog med sig sina kompisgäng och umgicks.

Med oss.

Vi kan rulla ner en grill till er.

Sa vi.

Nej då.

Sa de.

Judge Judy skäller på mammor med struliga ungdomar. De kommer aldrig flytta hemifrån, de har det för bra.
Men de är ju inte struliga, de är bara gulliga! Och snälla, när vi är med. Jag fick en present och ett handskrivet brev. Ett tack för att de fick komma. Ni kan inte se det men jag gråter kaninbebisformade tårar, så fint är det. Skulle jag önska bort detta? Skulle jag vilja att de åkte till Borgholm och halkade runt?

Det finns så mycket de kan råka ut för i livet, ingen vill vara ung igen och detta ska vi ha i åtanke när vi betraktar dem från andra sidan glappet. Allt, precis allt kan hända dem och då ska jag alltså sätta mig ner på min lediga tid och fundera över varför de vill vara med mig?

Jag är snäll och rolig och generös och liberal. Då kommer de. Då går de inte.

Prova!

 

Tänk så otroligt fattigt förr i tiden när femtioåringar var stela farbröder som inte förstod vad ungdomarna pratade om. Läs på!

Man kan studera precis allting, bilda dig så att du blir rolig för dina barn, dina barnbarn. Stagnera aldrig, stanna aldrig, var ung och pigg och vital och lyssna på allt de säger, njut deras musik och googla och överraska dem nästa gång.

Hur ska ungdomar kunna revoltera och frigöra sig från föräldrar som hänger med och är tillåtande? Det kan de inte.

Men de kan åka långt upp på norra Öland och jobba hela sommaren.

Vara iväg.

Jag grät i hennes nacke. Kanske är det inte fel på ungdomen men väl på mig.

One seems so forlorn without them, sa jag och lämnade en kaninbebisformad tår på hennes topp.

Hon klev ombord på bussen och försvann.

Med lite tur kommer hon tillbaka till hon som är snäll och generös och liberal.

Och störd.

 

Följ ämnen i artikeln