Kamala Harris kämpar i motvind: ”Omöjliga uppgifter”

Anklagelserna från personalen: En själsdödande mobbare

När Kamala Harris blev Joe Bidens vicepresident sågs hon som det demokratiska partiets framtid och Bidens givna efterträdare.

I stället har hon blivit ett osynligt sänke med dalande opinionssiffror och mobbinganklagelser.

Är USA verkligen redo för en president som är både kvinna och svart?

Det har gått så långt att det till och med ryktas om att Biden skulle fundera på att byta ut henne inför presidentvalet 2024 ifall han ställer upp till omval.

Den teorin bygger på att en av de äldre, liberala domarna i Högsta domstolen frivilligt skulle lämna sin post så att Joe Biden får chansen att utse en yngre efterträdare. Denna person skulle vara Kamala Harris som ju har en bakgrund som jurist och åklagare.

Då skulle Biden kunna välja en ny vicepresident utan att offentligt rata Harris.
Men för att en sådan rockad ska gå i lås måste den 83-årige domaren Stephen Beyer först avgå. Vilket ändå är att betrakta som ett långskott.

Däremot har Washington DC de senaste veckorna bubblat av skvaller om att Joe Biden skulle vara missnöjd med Kamala Harris arbetsinsats. Hon i sin tur uppges vara frustrerad över att hon bara får "omöjliga" arbetsuppgifter av Biden som ställer henne i dålig dager.

Joe Biden och Kamala Harris.

Hon har fått ansvaret att få stopp på massinvandringen över USA:s södra gräns. Ett i det närmaste omöjligt uppdrag oavsett hur skicklig politikern är.

Hennes andra stora fråga, försvarandet av rösträtten, har till stora delar legat på is medan Biden koncentrerat all sin kraft på att få igenom sina stora reformpaket.

En del av spänningarna mellan de två kan förklaras av att en vicepresident normalt är den i duon som har mer politisk erfarenhet och kan guida och vara ett stöd för en oerfaren president. Men i förhållandet Biden/Harris är det tvärtom. Harris behöver bidra med något annat än erfarenhet.

”Mobbare”

Debatten handlar också om Harris ledarstil.

Att det är något som skaver indikeras av att flera av hennes närmaste och viktigaste medarbetare nyligen slutat. Vita huset kallar det "naturlig personalomsättning" men ett antal av Harris medarbetare anklagar henne för att vara "mobbare" och för att inte läsa materialet de förser henne med vilket gör att hon kommer dåligt förberedd till möten.

"En själsdödande chef" är ett annat av omdömena.

Här kan givetvis gömmas ett mått av det sedvanliga förakt som drabbar framgångsrika kvinnor. Harris har enligt amerikanska medier blivit en måltavla för hat på nätet med hundratusentals sexistiska och kvinnofientliga attacker.

En annan oroande faktor är hennes dalande opinionssiffror. En mätning visar att bara 28 procent av amerikanerna tycker att hon gör ett bra jobb. Går man på de sammanvägda mätningarna ser bilden inte lika illa ut. Då ligger hon runt 40 procent. Bara några få procentenheter under Biden.

Men hon ligger klart sämre till än många vicepresidenter före henne. Inklusive Mike Pence, Trumps nummer två.

När Kamala Harris blev Joe Bidens vicepresident sågs hon som det demokratiska partiets framtid och Bidens givne efterträdare.

Till syvende och sist kokar diskussionen om Harris svaga insats så här långt ner till en sak. Känslan inom det demokratiska partiet växer att Kamala Harris inte är rätt kandidat för att vinna presidentvalet 2024 ifall Biden inte ställer upp. Vilket inte är helt osannolikt med tanke på att han då är 82 år.

Var chanslös

Harris mottogs med stor entusiasm när Biden utsåg henne inför valet förra året. Här var en kompetent kvinna i rätt ålder som dessutom kompletterade Bidens helvita bakgrund. Tillsammans utgjorde de ett vinnande team.

Men om Harris ska stå på egna ben kommer saken i ett helt annat läge. Det är långtifrån givet att det i grunden genomkonservativa USA är redo för en president som är både kvinna och svart. Om hon inte heter Michelle Obama vill säga. Men Obama har gjort klart att hon inte är intresserad.

Många har kanske glömt det men Harris hoppade av de demokratiska primärvalen 2020 därför att hennes stöd var så otroligt lågt. Hon var chanslös.

Vicepresident-posten är normalt en utmärkt språngbräda för att bli en framtida presidentkandidat men i Harris fall är den logiken långtifrån given.

Ställer Biden upp 2024 är hon fortfarande en vicepresident som kompletterar honom väldigt bra. Jag har svårt att se varför han skulle vilja byta ut henne mot ett osäkert kort.

Däremot får demokraterna stora problem om Biden inte ställer upp. Som läget ser ut i dag är Harris inte den givne kandidaten. Hon kommer att utmanas.

Den andra sidan av myntet är att hon har tre år på sig att vända den negativa trenden. En evighet i amerikansk politik.