Mejla

Robert Aschberg

En liten självutnämnd skara tycks ha alla svar

Publicerad:
Uppdaterad:
Sverigedemokraterna chefsideolog Mattias Karlsson.
Foto: Peter Wixtröm
Sverigedemokraterna chefsideolog Mattias Karlsson.

KOLUMNISTER

På valdagen uttalade sig Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson: ”... jag har sagt under hela valrörelsen att 20 till 30 procent är ett rimligt valresultat för vår del och jag tror att det är möjligt”.

Nu blev det inte riktigt så.

Partiet gick upp jämfört med förra valet, men stannade på 17,5 procent.

Surt för dem som hade hoppats att Sverigedemokraterna skulle bli näst största eller till och med största parti. Extra surt för chefsideologen Mattias Karlsson, som på Facebook formulerade en text som påminde om partiets bruna rötter.

Han skriver att Sverige är ”riktigt illa ute”, hänvisar till historiska ockupationer,
förtryck och förkrossande numerärt underläge. Han menar att ”ödet” utsett honom och andra sverigedemokrater att vara ”en liten skara patrioter” som motståndarna nu ”tvingat in ... i en existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad”. Denna kamp ska enligt Karlsson föras till ”seger eller död”.

82,5 procent av de svenska väljarna har tydligen inte förstått det Karlsson anser sig veta – att Sverige håller på att gå under.

Att en liten självutnämnd skara ska kämpa in i döden för vad just den anser vara sund kultur och rätt slags nation känns igen från en mer vapenskramlande text med liknande essens. Den skrevs för ett par decennier sedan av de svenska nazisternas chefsideolog Klas Lund, och används än i dag som underlag för studiecirklar i organisationen.

Lund – som dömts för dråp, bankrån, misshandel och olaga vapeninnehav – inleder
pompöst med ”Som varje officer vet ...”. Han skildrar sedan hur soldater i panik flyr en övermäktig fiende, och fortsätter:

”Sådan är situationen vi befinner oss i. De svenska männen befinner sig i full flykt”.

Enligt nazisten Lund är folket lurat, riksdagen full av ryggradslösa ormar och Sverige ockuperat av främlingar, samtidigt som alla former av sjuka samhällsfenomen understöds. De flesta svenskar är omogna, illojala, demoraliserade och – givetvis – de saknar en stark ledning. Trots detta tror Lund att ”de flesta svenska män ... innerst inne stödjer vår sak”. Men ”Det övergripande målet måste vara att segra.”

Hur då då? Jo, lösningen är enkel. ”Den brutala sanningen är ... att soldaterna måste sparkas tillbaka till sina eldställningar ... En del fanflyktingar måste skjutas ned eller straffas hårt ...”.

För att rädda nationen och kulturen behövs, jo just det, en liten skara patrioter. Men till skillnad från Karlsson kallar Lund dem: ”en stomme av hårdföra och realistiska officerare, underofficerare och soldater som ... med morot och piska förmår en växande skara svenska män att ställa in sig i ledet.

Men för det krävs det disciplin, hänsynslöshet och en auktoritet byggd på styrka”.


Valanalys 1

”Närmare 20 % röster på SD innebär i praktiken upp till närmare 20 % stöd för oss i
Nordiska motståndsrörelsen. Antagligen ännu mer eftersom det i Sverige är kutym,
speciellt bland de äldre generationerna, att rösta för samma gamla parti som man alltid gjort fast man inte längre har någon aning om vad de står för”.

Valet analyseras av den svenske nazistledaren Simon Lindberg.

Valanalys 2

I praktiken, fast med nyktrare siffror från Valmyndigheten: Av 6 535 271 avlagda röster i valet röster fick Nordiska Motståndsrörelsen 2 106. En knapp tredjedels promille.

Publicerad:

LÄS VIDARE