Rädda en bokhandel – och rädda oss från en depression

Rönnells antikvariat i Stockholm befinner sig i kris.

Nyss talade jag med en rektor som berättade att på hans skola behövde 90 av 300 elever särskilt stöd. Nej, det var inte flyktingbarn från Syrien. Det var svenska barn som var deprimerade, hade koncentrationssvårigheter och andra problem som gjorde att de inte klarade elementära studier.

Varför? Han visste inte. Det var en gåta. Något hände med barnen för fem år sedan, kanske sex eller sju. Men vad?

Jag är övertygad om att det har med skitpratets tidevarv att göra. Vi lever i en tid när hat, skryt och lögner är konvertibel valuta för inköp av andliga droger – tummen upp, flashiga bilder på nätet av ännu ett party, ännu en lyxig semesterresa – som kompletteras med den förgiftning det innebär att ständigt vara uppkopplad till de senaste flabben och underhållande serierna: en oupphörlig sockerchock för hjärnan och själen.

Samhället befinner sig i ett intellektuellt och moraliskt belägringstillstånd.

Det är dags att återupprätta ordens värde. Det är ett långsamt arbete, för även om ord kan vara skarpa som stiletter går det alltid långsammare att bygga upp än att rasera. Men det går.

Vi kan till exempel värna våra kulturinstitutioner, de som står för värden som sträcker sig längre än nästa vecka, månad eller kvartal. Som Rönnells antikvariat i Stockholm, en av nationens viktigaste boklådor och kulturella mötesplatser.

Förskräcks inte av de fina orden. Det går alldeles utmärkt att gå in och köpa en barnbok, deckare eller underhållningsroman, oftast för en häpnadsväckande billig penning. New York Times, världens viktigaste dagstidning, tipsade förra året sina läsare om fem fantastiska butiker i Stockholm. Rönnells var nummer ett.

Personalen på Rönnells gör allt rätt. Butiken är välkomnande, vacker och extremt välsorterad. Ändå befinner den sig i kris. Igen. Det har med konkurrensen från nätet att göra och att den ligger i centrala Stockholm, en stad med överhettad ekonomi och hysterisk fastighetsmarknad.

Det pågår en insamling för Rönnells på nätet. Fint. Men det löser inte företagets problem långsiktigt.

Rönnells ligger på Birger Jarlsgatan 32. Fastighetsägaren heter Humlegården. Det bolaget ägs av Länsförsäkringar. Båda företagen sponsrar aktiviteter som ska stärka deras varumärken, Länsförsäkringar stödjer ungdomsidrott och Fryshuset, Humlegården bland annat arkitekturfestivalen Open House.

Svenska företagsledare är inte berömda för att vara kulturellt intresserade. Men tänk om ledningarna för Länsförsäkringar och Humlegården skulle ta sig en funderare och inse att ord är minst lika viktiga som fotboll? Tänk om de rentav skulle tänka att det viktigaste i vår tid är att återupprätta det civiliserade samtalet?

Länsförsäkringar tror på ordens läkande kraft!

Humlegården – stolt sponsor av svensk litteratur!

Det ligger dessutom i linje med Humlegårdens officiella vision som den formuleras på företagets hemsida, att bidra till en bättre livsmiljö.

Det behöver inte bli dyrt heller. Låt oss säga att Humlegården nöjer sig att ta ut halva den hyra som Rönnells betalar nu. Det betyder några kronor mindre i kassan i ett redan rikt bolag men den långsiktiga prestigen och vinsten blir desto större.
Dessutom bidrar Humlegården till att upprätthålla Stockholms mångfald och attraktionskraft.

Det är en win–win-situation både för kapitalister, den läsande allmänheten och alla som värnar Sveriges huvudstad.

Slår Hedengrens igen kan jag lika gärna flytta till
Grums
Staden dör när bara de lönsamma får
stanna