Soldaterna skickar meddelanden till Moskva

Patrullerna i Visby är inte där för att du ska känna dig trygg

Försvaret patrullerar i Visby.

Inte för att du ska känna dig trygg.

Utan för att sända ett meddelande till Moskva.

Sedan torsdagsmorgonen patrullerar försvaret på Gotland, bland annat vid flygplatsen och i hamnen i Visby.

Försvarsmakten förklarar den mycket ovanliga åtgärden med det försämrade säkerhetsläget i vår omvärld.

– Vi ser en tilltagande aktivitet i vår närhet, som Tomas Ängshammar, kommunikationsansvarig på Gotlands regemente P18 uttryckte saken i Sveriges radio.

Men vad ska mannarna som marscherar runt fullt synligt på Gotland åstadkomma?

Självklart ska de inte hejda en eventuell invasion. Skulle någon vilja invadera Sverige skulle inte några spridda patruller i hamnen och på flygplatsen ha någon som helst möjlighet att hejda den. Risken för en invasion är i dag dessutom ytterst liten.

Soldaterna går inte heller runt där i full mundering för att vi ska känna trygga. De flesta blir rädda, kanske till och med livrädda, när de får veta att försvaret gör den bedömningen att det krävs militär patrullering på civila platser i Sverige. Exempelvis på Visbys, under vintertid, ganska sömniga flygplats.

Regementet på Gotland under en övning.

Nej. De militära patrullerna på civila platser på Gotland sänder ett meddelande till Moskva. Det lyder ungefär så här: Vi ser vad ni håller på med. Vi gillar det inte alls. Håll fingrarna borta.

ÖB Micael Bydén har under den senaste veckan pekat på att det försämrade säkerhetsläget redan gjort att försvaret disponerat om sina resurser. Han har uttryckt sig i termer av att försvaret flyger mer och åker mer båt.

Det beror bland annat på de ryska truppsammandragningarna längs gränsen till Ukraina. Omkring 100 000 man uppges befinna sig där.

– Ukraina är nära, som Ängshammar på P18 uttrycker saken. Han säger också att ”åtgärder” vidtogs redan i december men att de kanske inte syntes så mycket.

Före jul meddelade också Moskva att de vill bestämma över andra länders utrikes- och säkerhetspolitik. Bland annat vill de att varken Sverige, Finland eller Ukraina ska få söka medlemskap i Nato och att försvarsövningar i Natos regi inte ska få genomföras i av Ryssland utpekade länder.

Kravlistan har utlöst en febril mötesaktivitet mellan bland andra USA, Ryssland, Nato och OSSE. Så sent som under torsdagen möttes EU:s försvars- och utrikesministrar.

Som Aftonbladet avslöjade i går seglade tre ryska landstigningsfartyg som normalt är har sin bas på Kolahalvön då in i Östersjön.

Vad skulle de hit att göra? Sända ett meddelande, såklart. Det löd ungefär så här: Gör som vi säger. Annars tar vi fram det tunga artilleriet.


Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.