Mejla

Lena Mellin

Urdåligt, sade Löfven om sänkta skatter

…men nu vill han minska dem med 12 miljarder

Publicerad:
Uppdaterad:

Praktisk taget dagligen under flera års tid attackerade statsminister Stefan Löfven (S) alla planer, tankar och idéer om att sänka skatterna.

Valet står mellan sänkta skatter och välfärd meddelade han gång efter annan.

Det är en uppfattning man kan ha. Det är inget fel på den. Om man tror på den. Men det gör uppenbarligen inte Stefan Löfven.

 

Enligt det förslag till statsbudget som regeringen lade på riksdagens bord i onsdags vill regeringen sänka inkomstskatterna med tolv miljarder kronor. Hälften av summan, 6,1 miljarder, går till dem som tjänar allra mest pengar, minst 60 000 kronor i månaden. 1995 infördes en tillfällig skatt för dem. Inkomsten skulle användas till att restaurera statens usla finanser, en uppgift som sedan länge är slutförd.

En dryg tredjedel går till en miljon pensionärer som får sänkt skatt .

Den sista skattesänkarmiljarden är öronmärkt för dem som bor i ett 80-tal glesbygdskommuner. Bland annat för att kompensera dem för högre bensinpris.

Men Socialdemokraterna tycker inte om sänkta inkomstskatter. Säger de i alla fall.

”De generella skattesänkningarnas tidevarv är över. Sverige måste välja välfärden. I dag, och under det kommande decenniet”, skrev Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson i en artikel 2017.

 

Ändå föreslår de att inkomstskatterna sänks med tolv miljarder. Skattesänkningarnas tid var uppenbarligen inte förbi då och är det inte nu heller.

Valåret 2018 inleddes med en partiledardebatt i riksdagen. Då sade Stefan Löfven att pengarna skulle gå till fler poliser och lärare – inte till sänkta skatter.

– Där har ni skiljelinjen i höstens val, sade han.

Kanske gick skiljelinjen där i valet. Men inte nu länge. Nu vill alla sänka skatten utom Vänsterpartiet.

 

For Stefan Löfven med lögner i valet? Sannolikt inte. Han trodde säkert på det han sade även om det inte visade sig bli så. Men problemet är inte hur Löfven själv uppfattar det – utan hur andra gör det.

Stefan Löfvens trovärdighet mår inte bra av valrörelser. I förra valet var det viktigaste löftet att Sverige skulle ha Europas lägsta arbetslöshet år 2020.

När ett år återstod, i januari i år, skrotades löftet utan några åthävor.

Det upprepades alltså i senaste valet. Stefan Löfven sade saker som han borde vetat inte skulle stämma. I alla händelser om hans våta dröm om att styra landet med Liberalerna och Centern skulle realiseras.

Vad lär vi oss av detta? Avgör själv. Det blir nog bäst.

Fotnot: Alliansens fem jobbskatteavdrag var i genomsnitt 18 miljarder per tillfälle.


Fem saker att hålla koll på i veckan

Gretas vecka
I samband med öppningen av årets upplaga av FN:s generalförsamling äger också ”Global week for future” rum. Frontfiguren är såklart Greta Thunberg som seglade över Atlanten till evenemanget. Spänningen är på topp, blir det ett möte mellan tonåringen och Trump? Den som lever får se.

Löfven också på plats
Statsministern närvarar självfallet under inledningen av generalförsamlingen. Han deltar också i FN:s klimattoppmöte som inleder toppsamlingen i New York. Men som svensk deltagare kommer han att överskuggas av Greta, måste man nog utgå ifrån. Nästan vad han än säger.

Francos kvarlevor
Under tisdagen väntas Spaniens högsta domstol komma med sitt utslag gällande diktatorn Francisco Francos, död 1975, kvarlevor. De ligger nu i ”De stupades dal” men anhöriga vill flytta dem till en katedral i Madrid där även hans dotter ligger. Det är ett turistmål.

Brexit på allvar
Premiärminister Boris Johnson hoppas in i det sista på att omförhandla utträdesavtalet med EU vid toppmötet i oktober. Men de franska myndigheterna tar det säkra före det osäkra och genomför på tisdag en stor övning i hamnarna Calais och Dunkerque. Den handlar om livet där efter brexit.

Första svenska kvinnan i rymden
Jessica Meir väntas under onsdagen skjutas ut i rymden tillsammans med en rysk kosmonautkollega för att åka till den internationella rymdstationen ISS. Där väntas hon stanna till i vår. Meir har en svensk mamma och en israeliskamerikansk pappa. Mellannamnet är Ulrika.


Veckans citat

”Det handar inte om att man ska ligga i hängmattan och lata sig”.

Magdalena Andersson, finansminister, försvarar friårets uppföljare ”utvecklingstid”

PODD: Lena Mellin om budgeten

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Lena Mellin om höstbudgeten.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad: