Mejla

Oisín Cantwell

Debatten om imamerna på väg att spåra ur

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Debatten om de utvisade islamisterna håller på att spåra ur fullständigt.

Nytt rekord slogs i onsdags då ledande politiker försökte inbilla både sig själva och alla andra att Säpo tappat bort en av dem.

Cirkusen inleddes med att P4 Göteborg i går morse avslöjade att en vd vid en friskola slutade anmäla sig hos polisen den 8 oktober.

Mannen är en av de sex personer, däribland flera imamer, som har utvisats av regeringen då de bedöms utgöra hot mot rikets säkerhet.

I maj i år hölls en demonstration för de nu släppta imamerna. De sex personerna har inte kunnat utvisas, trots att regeringen bedömer att de utgör ett hot mot rikets säkerhet.
Foto: Carolina Byrmo
I maj i år hölls en demonstration för de nu släppta imamerna. De sex personerna har inte kunnat utvisas, trots att regeringen bedömer att de utgör ett hot mot rikets säkerhet.

Nyheten togs givetvis emot med betydande upphetsning av de debattörer och sajter som livnär sig på att sprida konspirationsteorier om den stundande islamiseringen av Sverige.

De senaste dagarnas upprördhet över att ett lömskt bryggeri beslutat att ersätta julmust med vintermust slängdes raskt ut genom fönstret, till förmån för fradgatuggande utläggningar om Säpos inkompetens och det landsförräderi Stefan Löfven har gjort sig skyldig till.

 

Så långt var det bara ännu en arbetsdag i nätets undervegetation. Men i det överhettade debattklimat som råder plockades storyn upp även av politiker som företräder partier som gör anspråk på att vara anständiga.

I en debattartikel i Expressen slog Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thor fast att den utvisade mannen ”är spårlöst försvunnen”, vilket givetvis beror på ”regeringens oförmåga att ta tag i problemen med terrorism och islamism som finns i Sverige”.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell ville inte vara sämre. Han twittrade upprört om regeringens ansvar och yrade även han om att inga spår fanns efter friskole-vd:n.

Den som bemödat sig med att lyssna ordentligt på P4:s nyhet hade emellertid fått klart för sig att det tycks finnas en högst rimlig förklaring till att mannen inte längre stämplar in hos polisen. Enligt en av redaktionens källor har han nämligen flyttat utomlands.

 

Bitarna föll i någon mån på plats då inrikesminister Mikael Damberg framåt eftermiddagen irriterat förklarade att Säpo har koll på mannen och att ingen av de sex utvisade personerna är försvunna.

Han ville inte kommentera ärendet närmare, men det är uppenbart att P4:s källa hade rätt. Mannen har lämnat Sverige.

Ett annat sätt att uttrycka saken är att han i princip har verkställt utvisningen själv. Borde inte det leda till tårta och champagne hos moderater och kristdemokrater? Firande i stället för undergrävande av Säpos arbete?

Nu tror inte jag att företrädare för dessa partier är värre än några andra. I det upphetsade klimat som råder hade det lika gärna kunnat vara Damberg som hoppade upp och ner av upphetsning om Sverige haft en borgerlig regering.

 

Situationen med de utvisade imamerna som inte kan slängas ut ur landet hade nämligen uppstått oavsett vem som sitter i Rosenbad. (Det är inte ens en för Sverige unik situation. Andra länder i Europa har stött på liknande problem.)

Männen riskerar att torteras om de skickas till Irak, Syrien eller Egypten, länderna som är aktuella i detta fall. Därför går det inte att utvisa dem. Detta är noggrant reglerat i såväl utlänningslagen som i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.

Det Sverige kan göra är att se över bestämmelserna om förvar. I dag går det inte att hålla personer som bedöms utgöra hot inlåsta längre tid än ett år. En maxgräns som går att ändra.

Värre exempel än dessa figurer, som enligt Säpo inte utgör ett akut hot, har för övrigt passerat utan en krusning på ytan.

 

Enligt lagen om särskild utrikeskontroll kan Säpo ansöka om att utvisa utlänningar som anses utgöra ett säkerhetshot eller rent av kan ”befaras” begå terrorbrott.

En granskning som Ekots reporter Sanna Drysén gjorde nyligen gav vid handen att bara tre av de 19 personer som regeringen genom åren beslutat att utvisa enligt denna lag har gått att skicka i väg.

Bland dem som fortfarande befinner sig i Sverige märks personer som befaras kommer begå attentat eller till och med har dömts för terrorfinansiering.

Det var bara några veckor sedan Sveriges radio avslöjade allt detta. Varför uteblev all denna indignation vi nu upplever?

Publicerad:

LÄS VIDARE