Sexköp kan vara våldtäkt enligt unik dom

Uppdaterad 2019-04-27 | Publicerad 2019-04-26

Sexköp kan vara våldtäkt.

Det konstaterade Uppsala tingsrätt i en unik och principiellt viktig dom i dag och dömde en man till ett års fängelse.

För första gången har köp av sexuella tjänster prövats mot den nya samtyckeslagen.

Åtalet ingick i en traffickinghärva som har rullats upp, en lika smutsig som vanligt förekommande historia där skrupelfria män hänsynslöst har utnyttjat en ung kvinna.

I just det här fallet uppvaktades en flicka av en ung man i Rumänien. Förhoppningar väcktes om ett bättre liv i Sverige, men väl här hystes hon in i olika lägenheter i Stockholm och Uppsala och tvingades under en sommar sälja sig till ett hundratal män.

Vinsten, 170 000 kronor, tog två män hand om. De dömdes i dag av Uppsala tingsrätt till tre år och fyra månaders respektive två år och nio månaders fängelse och ska båda utvisas till Rumänien efter avtjänat straff.

Dessutom döms 17 män till dagsböter för köp av sexuell tjänst.

Så långt är detta en högst ordinär dom. Men åklagare Anneli Tirud Wallin valde dessutom att åtala en av torskarna för två våldtäkter.

Det är första gången frågan om sexköp kan vara våldtäkt prövas. Men det innebär inte att åklagaren har gett sig ut på en vådlig straffrättslig utflykt. Just människohandel nämns uttryckligen i förarbetena till den nya sexbrottsparagrafen som ett exempel på då en människa kan bli våldtagen.

Åklagaren menade att mannen måste ha insett att flickan var ett offer för människohandel. Hon kunde inte svenska och omständigheterna i övrigt gjorde det uppenbart vad det handlade om.

Tingsrätten tycker dock inte att bevisningen var tillräcklig för att fälla för våldtäkt. Däremot anses mannen gällande det andra sexköpet ha gjort sig skyldig till oaktsam våldtäkt, en ny brottsrubricering som infördes då samtyckeslagen trädde i kraft.

Annorlunda och något förenklat uttryckt: Han förstod rimligen att flickan befann sig i en väldigt utsatt situation och struntade i det.

Mannen nekade till brott, men hade bland annat svårt att förklara varför han i en recension på escortsidan som hennes tjänster bjöds ut på pratade om "misstänkt trafficking".

Det går inte att dra alltför långgående slutsatser av denna dom. Den är den första i sitt slag och även om utslag i tingsrätter kan utgöra praxis är de inte vägledande för andra domstolar på samma sätt som ett avgörande i Högsta domstolen är.

Men det innebär inte att domen är betydelselös. Den nya paragrafen har klarat sitt första möte med verkligheten.

Samtyckeslagen har ifrågasatts. Kloka juridiska invändningar har konkurrerat om utrymmet i debatten med rena idiotier och vanföreställningar om vad paragrafen handlar om.

Men de flesta är rimligen överens om att människohandel är slaveri och att dess offer inte säljer sig frivilligt.
Och om domen står sig kan en hel del sexköpare inte längre vara säkra på att komma undan med böter.