Därför vägrar Zelenskyj ge upp Bachmut

Bachmut anses vara av begränsat strategiskt värde.

Ändå verkar president Zelenskyj nu ha ändrat sig och vill försvara den sönderbombade staden till varje pris.

Psykologi är en förklaring till varför.

För bara några veckor sedan var signalen från den ukrainska försvarsledningen och presidenten att situationen kring Bachmut var mycket svår och att man troligen skulle vara tvungen att dra sig tillbaka och låta ryssarna ta staden.

De senaste dagarna har budskapet genomgått en tydlig förändring.

I sitt tal till medborgarna i går kväll hävdade presidenten att Ukrainas framtid hänger på att man lyckas försvara Bachmut och andra städer längs den östra fronten.

Enligt den ukrainske militäranalytikern Oleg Zhdanov skickar Ukraina nu rekryter som tränats i väst till fronten i Bachmut. Något han ifrågasätter.

– Vi kan förlora allt som vi hade tänkt använda i våroffensiven, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Även den ukrainske militärhistorikern Roman Ponomarenko är tveksam till om det är rätt strategi att fortsätta försvara Bachmut till varje pris.

– Om vi drar tillbaka soldater och utrustning från Bachmut kan inget frukltansvärt hända, säger han till en ukrainsk radiostation. Lyckas ryssarna inringa oss kan vi förlora både män och materiel.

För första gången verkar det finnas offentliga sprickor om Ukrainas sätt att föra kriget.

Ukrainska soldater i närheten av frontlinjen. Bilden är tagen den 8 mars.

Psykologiskt bakslag

USA har enligt Washington Post uppmanat Ukraina att lämna Bachmut sedan i januari.

Nato-chefen Jens Stoltenberg varnade i förra veckan för att Bachmut snart kan falla. Ytterligare ett tecken på att Ukraina var på väg att ge upp staden.

Lyssnar man på utländska militära experter är de förvånade över Zelenskyjs kovändning. De flesta hade räknat med att Ukraina skulle ge upp Bachmut och dra sig tillbaka till en bakre försvarslinje där befästningarna redan står färdiga.

Bachmut, en stad som före kriget hade omkring 70 000 invånare, har inget större strategiskt värde enligt samma militära experter.

Men kriget handlar till stor del också om psykologi. Striden om Bachmut har pågått sedan i höstas. Ukraina har förlorat tusentals stupade och sårade i sina försök att hålla staden. Att ge upp den skulle innebära att de tillsynes dött förgäves och bli ett psykologiskt bakslag i kampen mot Ryssland.

Värre än så. Det skulle ge Ryssland dess första stora framgång i kriget sedan man lyckades inta stålverket i staden Mariupol i somras.

Vind i seglen

Zelenskyj fruktar uppenbarligen att den typen av framgång ska kunna skifta momentum i kriget och ge de ryska trupperna vind i seglen samtidigt som den egna stridsmoralen påverkas negativt.

Ett annat skäl att fortsätta strida är att försöka tillfoga den ryska armén så stora förluster som möjligt. Ryssarna har trots allt ett övertag i antalet soldater.

Den ryska krigföringen har gått ut på att så gott som dagligen sända oerfarna och dåligt beväpnade rekryter i anfallsvåg efter anfallsvåg för att bara vinna några meter.

De unga rekryterna från framförallt Wagnergruppen har fungerat som ren kanonmat. Ryssarnas förluster har därför varit mycket stora. Ukraina ser försvaret av Bachmut som ett sätt att demoralisera och decimera ryssarna.

Men nu varnar militära experter för att även de ukrainska förlusterna är mycket stora. Det kan handla om 100-200 döda per dag.

Zelenskyj har gång på gång bekräftat svårigheterna utan att nämna några siffror men genom att beskriva försvaret av staden som "svårt och mycket smärtsamt".

Ukraina behärskar i dag bara en av infarterna till staden. Lyckas ryssarna omringa dem förlorar Ukraina ett stort antal soldater och viktig utrustning.

Men de motstridiga beskeden från Zelenskyj kan också vara ett sätt att förvirra och trötta ut ryssarna.

Jevgenij Prigozjin.

Öppet gräl

Wagnergruppens chef Jevgenij Prigozjin har ända sedan i december upprepade gånger hävdat att hans trupper har intagit staden. Men varje gång motbevisats av att ukrainarna har fortsatt göra motstånd.

Prigozjin är så pressad att han flera gånger anklagat den ryska armén för att inte förse hans trupper med tillräckligt med ammunition och förnödenheter. Något som lett till öppet gräl med försvarsledningen i Moskva.

Ryssarna har länge kunnat känna doften av framgång i Bachmut men varje gång besviket tvingats konstatera att segerfirandet fått vänta. Sånt demoraliserar.

Kriget står just nu och väger. En rysk seger kan vända krigslyckan precis som en framgångsrik ukrainsk våroffensiv kan ge Ukraina övertaget.

Om Zelenskyj gör rätt eller inte när Ukraina till stor kostnad försvarar Bachmut får framtiden utvisa.