Denna hektiska sommar borde ingen ta semester

Med Donald Trump vid makten sinar inte nyheterna.

På min brygga i Värmland läser jag en debattartikel av Ali Esbati (V):
”Vänsterpartiet missunnar ingen sin semester, men det är ändå häpnadsväckande att just moderater tar semester”.  

Jag håller med – i dessa tider borde ingen ta semester – oavsett om man är moderat eller ej.

Det är rötmånad. Det råder eldningsförbud i hela landet, maten ruttnar, brunnar sinar, djuren lider och människorna svettas. Den klassiska svenska sommarsemestern är ju i juli månad, och arbetsplatserna är tömda – inklusive politikens staber och journalisternas redaktioner.

Men något har förändrats. Just den perioden när journalister och politiker tar ledigt brukade det råda nyhetstorka. Så är det inte i år. 

Det beror på extremväder och det beror på Europeiseringen. Extremvädret, eftersom rötmånad alltmer i framtiden kan betyda även hög beredskap för räddningstjänst och ansvar för både staten, kommuner och regioner. Europeisering, eftersom det är en rätt skandinavisk idé att stänga redaktioner och politiska staber redan direkt efter Almedalsveckan. Augusti är den gängse semestermånaden i resten av världen. Så vi går i otakt, och ännu mer så när vi nu i år får en ovanligt tidig valdag, 9 september.

Sedan Almedalen har minst ett halvdussin kanon-nyheter inom politiken kommit slag i slag. 

• Brexit-genombrott i London med ett nytt, helt annorlunda förslag – men genast en regeringskris, och ministrar som avgick. 

• Fredagen 20 juli hölls ett avgörande EU-möte för att ta ställning till britternas nya förslag. 

• Två separata domstolar i Sverige har båda kommit fram till att underkänna en helt nyskriven lag, nämligen den om ”gymnasie-amnestin”.

• Donald Trump och Vladimir Putin höll sitt redan historiska möte i Helsingfors, och ett helt nytt kapitel i relationerna mellan väst och öst kan ha påbörjats. 

• På vägen till Putin passade Trump på att i grunden förändra Nato-samarbetet och försämra relationerna ytterligare med sina europeiska kolleger. 

• Trump har också klumpat in som en elefant i Brexit-porslinsbutiken i London. 

• Trump har betett sig märkligt mot Drottning Elizabeth på ett sätt som britterna aldrig varit med om maken till, vilket förmodligen är den största nyheten hos britterna, som är i chock. 

• Trump har öppet talat om Boris Johnson som möjlig efterträdare till Theresa May, något som är fullständigt förbjudet enligt artigheten länder emellan. 

• Kommer det så kallade ”the special relationship” mellan Storbritannien och USA att ens överleva?

Var och en av alla dessa nyheter, som alltså kommit slag i slag under bara två veckor, är skäl till extrasändningar med Rapport, långa diskussioner i morgonsoffor och Studio Ett, temasändningar, Agenda-debatter. 

De mest erfarna korrespondenterna och analytikerna hade fått ta nummerlapp till tv-studior och debattsidor. 

Men det är ju semester, så i stället är allt tyst och några stackars vikarier på redaktionerna får försöka ringa mobiler där ingen svarar.

Så Ali Esbati – vi borde inte ha semester i år – oavsett om vi är moderater eller ej. 

Och alla ni vikarier på redaktioner, partier och institutioner – ni är Sveriges riktiga hjältar och med den erfarenhet ni får denna sommar så kommer ni slå alla politiska kommentatorer och proffsanalytiker med hästlängder. 

För de sitter märkligt nog på en brygga i till exempel Värmland och svettas i värmen.

Följ ämnen i artikeln