Arbetande mamman utvisas medan våldsbrottslingen får stanna

Tvåbarnsmamman Zozan ska utvisas till Belgien.

Tvåbarnsmamman Zozan Büyük, aldrig straffad, försörjer sig själv, är medborgare i Belgien, alltså EU, gift med en svensk som också har arbete. Hon ska utvisas. Till Belgien.

Medan polisen jagade Zozan beslutade tingsrätten i Göteborg att förbrytaren A ska få stanna trots att han är medborgare i Irak och har begått brott i stort sett sedan han kom till Sverige 2008.

De är två exempel på den svårbegripliga svenska invandringspolitiken.

Senast dömdes A för grov misshandel till fängelse i två år och sex månader. A hade tillsammans med två kumpaner bland annat slagit ner en man, sparkat honom i huvudet, släpat honom över golvet på Burger King vid Järntorget i Göteborg.

 

Domen föll 22 januari i år. Rätten underkände åklagare Thomas Willéns yrkande om att männen skulle fällas för mordförsök på en annan person de också misshandlade.

Rätten underkände även åklagarens begäran att A skulle utvisas och förbjudas återvända under fem år. A finns under tolv avsnitt i belastningsregistret och rimligen under fler i polisens spaningsregister: så sent som i höstas häktades han, misstänkt för att ha kidnappat och misshandlat en lärare på Lövgärdesskolan i Angered.

Läraren hade larmat polisen om att en man med pistol hade varit synlig utanför skolan. Sådant gör man inte ostraffat i områden där gangsters sätter tonen.

A släpptes ur häktet, bevisningen räckte inte.

22 januari dömdes han alltså för grov misshandel. Förutsättningar finns för att utvisa A, skrev tingsrätten i domen.

Men.

 

Han har varit i Sverige sedan han var drygt 15 år. Domstolar ska vara restriktiva med utvisningar om brottslingen fått större delen av sitt liv präglat av förhållandena i vårt land.

Med A är det emellertid tvärtom. Hans liv är inte präglat av förhållandena i vårt land. Hans liv har snarare ägnats åt att bryta mot svensk lag och ordning.

I mars 2010 dömdes han till 100 timmars ungdomstjänst efter att ha begått ett rån.
I november 2010 omhändertogs han av stadsdelsnämnden i Angered. I januari 2011 dömdes han till sluten ungdomsvård. Rätten skrev:

I dagsläget är A skäligen misstänkt för två fall av grov misshandel, ett fall av misshandel, ett fall av människorov, ett fall av övergrepp i rättssak samt tre fall av rån. ... Enligt polisen förekommer A ofta i kriminella sammanhang och han tillhör ett av Angereds värsta ungdomsgäng.

Han var 17 år. Han hade varit i Sverige i två.

Sedan dess är han dömd upprepade gånger för narkotikabrott, åtalad för misshandel och olaga hot men frikänd, åtalad för mordförsök men frikänd, han dömdes till 4000 kronor i böter för att ha kört bil i 160 på motorvägen utanför Helsingborg. Han har oftast inte haft någon deklarerad inkomst.

 

Vilken skillnad mot tvåbarnsmamman Zozan Büyük!

Hon har levt i Sverige i fem år. Hon är gift med en svensk. Hon har inte begått brott. Arbetar i hemvården. Inte politiskt aktiv. Hennes man Veysi Ari arbetar på lager och spelar fotboll.

De har två gemensamma barn.

Zozan Büyük är kurd.

Hon är en risk säger Säpo. Utan att säga varför. Därför kan hon inte försvara sig.

A fick däremot försvara sig i rätten. Han sa att han har deltidsarbete på Volvo och sköter ett eventjobb på egen hand.

Dessa arbeten tycks inte ge stora inkomster. 2019 deklarerade han för 42 806 kronor.

Han sa också att han har sin familj här. Mor, far och lillebror. Brodern är fortfarande irakisk medborgare men det nämnde inte A i rätten. Medborgarskapet framgår av en dom i Göteborgs tingsrätt åttonde januari där brodern frikänns för grovt bedrägeri.

 

Vaneförbrytaren A får stanna för att han har en tydlig anknytning till Sverige. Med sitt brottsregister lär han aldrig få svenskt medborgarskap. Är det rimligt att han får stanna? Hur många människor har han skadat genom åren? Vad har han kostat samhället? Vilka skyldigheter har Sverige mot en person som begått brott ända sedan han kom hit?

Samtidigt tvingas den gifta tvåbarnsmamman, skattebetalaren och EU-medborgaren Zozan lämna vårt land. En kvinna som redan var till nytta och glädje och som har sin svenske man här.

Säpo menar att Zozan utgör en fara för riket. Men bevisen är hemlig – även för domstolen.