Kristersson ber FN-chefen om hjälp

Ska förklara hur Sverige funkar

Ulf Kristersson ber Antonio Guterres om hjälp.

Att en svensk statsminister begär handräckning av FN-chefen har aldrig hänt tidigare.

Skälet: Omfattande anti-svenska aktioner och desinformation.

Ulf Kristersson och Mikael Tofvesson, avdelningschef för operativa avdelningen på Myndigheten för psykologisk försvar.

Ulf Kristersson samlade på tisdagskvällen samtliga partiledare i riksdagen för information om bland annat de påverkanskampanjer som pågår mot Sverige på många håll i världen.

De inleddes i stor skala redan i december 2021 med påståenden om att svenska myndigheter kidnappar muslimska barn och skiljer dem från sina familjer. De anti-svenska stämningarna har fått nytt bränsle genom den hängda dockan föreställande den turkiske president Erdogan vid Stockholms stadshus. Och av den danske högerextremisten Rasmus Paludans uppeldning av Koranen utanför den turkiska ambassaden i Stockholm förra helgen.

I propagandan mot Sverige framställs det ofta som om det är landet Sverige som ligger bakom aktionerna. Det skulle kunna vara sant om myndigheterna systematiskt kidnappade muslimska barn. Men eftersom de inte gör det så är det fake news. Påhitt.

Inte heller ligger statsapparaten bakom vare sig att det hänger en docka i en lyktstolpe med Erdoganmask. Eller att en misslyckad dansk extrempolitiker eldar upp en bok som han inte gillar.

Det var det som Ulf Kristersson ville ha hjälp med när han efter mötet med partiledarna pratade med FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Att förklara hur Sverige funkar.

– Han har ett brett kontaktnät, förklarade Ulf Kristersson den unika åtgärden att be FN-chefen om hjälp.

FN-chefen Antonio Guterres.

Guterres har ett imponerande CV vilket gör att han sannolikt har det kontaktnät som Kristersson vill åt. Han har bland annat varit premiärminister i Portugal, ordförande i Europeiska rådet, chef för socialistinternationalen och FN:s flyktingkommissarie.

Var det nödvändigt att be FN-chefen om hjälp? Jag vet inte. Men det jag vet är att om man känner sig trängd rycker man i alla tåtar man ser. Det här är Kristerssons första kris som statsminister och han vill inte att den ska glida honom ur händerna.

Statsministern sade aldrig att han var rädd för att den danska krisen efter tolv satirteckningar som föreställde profeten Muhammed i den danska tidningen Jyllands-Posten skulle upprepas. Dödshot, bojkott av danska varor i många länder i flera år, anti-danska stämningar.

Men man fick intrycket av att det var något liknande Kristersson var rädd för. Aktioner som skadar svenska företag och som kan hota svenska medborgares säkerhet.

Är rädslan motiverad? Det är svårt att veta. Men ett skäl till att peka ut faror är ju att undvika dem. Genom att ställa problemet mitt på bordet kan man förminska det.

Men den diplomatiska aktiviteten är i alla händelser omfattande. Det är inte bara FN-chefen som ska förklara skillnaden mellan svenska staten och rätten att få framföra sina åsikter nästan hur dumma, upprörande och osmakliga de än är.

Sveriges chefsförhandlare i Natofrågan Oscar Stenström och den nya nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm är på väg till Washington för att träffa Landerholms amerikanske kollega. Kristersson själv ska träffa en massa finska politiker som presidenten och statsministern.

Men oavsett alla dessa samtal och försök att dämpa effekterna av koranbränning och annat ser läget ut så här:

• Ryssland vill fortfarande skapa en ny säkerhetsordning i Europa. Det är superviktigt för dem och därför kommer kriget i Ukraina inte ta slut på länge. I den världsordningen ska Ryssland också bestämma över svensk och finsk utrikespolitik. Och säkert lite till.

• Natoansökan ligger på is tills vidare.

• De antisvenska stämningarna ligger på en hög nivå. Men de är inte värre än förra veckan. Alltid något.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.