Julia Fox är en Greta för snurriga brudar

Julia Fox har sedan uppbrottet med världens kändaste rappare inte seglat bort i glömska. Istället har hon skapat ett stort following på Tiktok som älskar att ta del av hennes ganska luffiga liv.

Klimatet har blivit såå inne. Jag vet, det är helt sjukt.

Men Julia Fox, Uncut Gems-skådisen som i början av året blev megakänd för att under sex intensiva veckor dejta Kanye West, har på egen hand gjort miljöfrågan aktuell.

En fråga nästan ingen bryr sig om (förutom några tappra själar som klistrar fast sig på E4:an).

Nu kommer engagemanget slå brett tack vare Miss Fox.

Själv är jag inte ännu inte insatt i klimatfrågan eftersom det finns så jävla mycket andra problem. Att få ett hyreskontrakt i Stockholm. Vet ni hur svårt det är? Eller betala av min enorma kreditkortsskuld! En uppförsbacke som kräver lägre abstraktionsförmåga än det förestående hotet med 2,5 graders uppvärmning.

 

Jag har alltid tänkt att klimatfrågan antagligen inte kommer lösa sig. Men om den gör det är det för att aktivister genom att bomba olika oljeledningar kommer tvinga politiker att bry sig. Och så kommer en president en dag tvingas lägga ner Preem, odla tillbaka Amazonas och införa hundra procent skatt på flygbiljetter.

I väntan på det, har jag tänkt, spelar min insats ingen stor roll.

Det är också bekvämt att tänka så.

Jag har aldrig bott någonstans med sopsortering och det känns helt sjukt att sätta sig på bussen med sopor för att åka och slänga dem. Nya regeringen kommer väl smälla upp fyra nya flygplatser och Jimmie Åkesson har typ utlovat att personligen sätta spaden i jorden för att bygga nya kärnkraftverk, så vad är poängen.

I stället tröstar jag mig med att jag inte ens har en bil. Hur klimatsmart? Samt jag använder inte gammal hårsprej som sprutar ut den giftiga gasen (tror jag).

Men nu känner jag ett skifte, som sagt. Jag vill engagera mig för klimatet. Allt tack vare att det dykt upp en Greta Thunberg för snurriga brudar, det vill säga Julia Fox.

Julia Fox har sedan uppbrottet med världens mest kända rappare inte seglat bort i glömska. I stället har hon skapat ett stort following på Tiktok som älskar att ta del av hennes ganska luffiga liv. Hennes lägenhet ser ful och liten ut. Hon är ensamstående. Hon spelar in klippen när hon ligger på soffan, under dåligt ljus.

Senast hon dök upp på en röd matta hade hon sprejat håret grått, som en hyllning till att åldras. Något kvinnliga skådisar annars skyr som pesten.

 

Men vad är det som gör henne till en klimathjälte?
Jo, att hon gör DIY coolt igen. Hennes mest kända outfits är sönderklippta jeans gjorda till en hel ensemble och hon visar på sina sociala konton hur man ska gå till väga. Andra outfits ser mer ut som en rulle tejp.

Alla andra kändisar har ett entourage på minst tjugo personer bara för att gå ut genom dörren men hon gör ofta smink och hår själv inför galor, vilket sparar in utsläpp som fan.

Låg ribba för klimathjälte, tänker du. Där tror jag att du har fel.
Många influencers verkar producera lika mycket avfall under en helg som ett litet land som Sverige gör under ett år. De vill också att deras följare ska konsumera lika mycket som dem.

 

Julia Fox pekar ut en nygammal riktning, med mysiga punk-vibes. Cool girls är inte längre coola för att de konsumerar. De är coola för att de inte gör det.

Ett klimatengagemang som passar mig perfekt.
Särskilt med tanke på kreditkortsskulden.


Följ ämnen i artikeln