Publicerad:

Älskling – du är den näst snyggaste jag känner

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Gör motstånd och attackera vinnarhysterin genom att nöja dig med det näst bästa!
Foto: Getty images
Gör motstånd och attackera vinnarhysterin genom att nöja dig med det näst bästa!

Det kostade tre års slit och en förmögenhet att år 2010 resa världens högsta flaggstång i Azerbajdzjan. På invigningen talade president Alijev högstämt om landets unika framåtanda. En nationell flaggdag instiftades.

En månad senare anlitade Tadzjikistan samma ingenjörer och monterade en tre meter högre stång. Kvar i Baku stod en trumpen tvåa. Petad från Guinness rekordbok, värdelös som symbol för överlägsenhet och besvärande dyr i drift eftersom flaggan näppeligen bar sin egen vikt i den ihärdiga vinden.

Få resmål har lockat mig så.

2013 flög jag till Baku för att posera vid markplattan. Torget var folktomt och svåråtkomlig för alla staket, som om de skämdes.

I dag är metallpålen nerskruvad och borta. Det var inte högst, så varför skulle den finnas alls?

Vi lever i en tävlingskultur där allt ska listas, kvantifieras och sträva mot förstaplatsen. Varje frisör och snickare har ett omdöme, alla siktar mot toppen, alla vill anlita den främste och dricka det godaste kaffet. Inget kommer undan dårskapen. Sök på våra världshav och du finner 11 000 recensioner av Atlanten (3,9 i betyg) och ännu fler av Indiska Oceanen (4,2).

Ibland är det skrattretande, men alltid är det stora affärer. Tripadvisor omsätter 16 miljarder kronor utan att egentligen producera något, bara ta in omdömen och ranka. Näringsidkare har inte råd att ställa sig utanför: är din restaurang i topp strömmar turisterna dit, är du längre ner gapar stolarna tomma som ett azeriskt flaggtorg. Det är därför din mäklare ber om att bli betygsatt efter affären: hen vet att du av artighet sätter en femma, för det inte kostar dig något.

Men summan av alla femmor och guldmedaljer och topplistor utarmar oss.

Begreppet bäst är tomt på innehåll. Bäst är aldrig intressantast. Bäst är aldrig något som tar risker, som utmanar, som tänker nytt. Bäst är reklamspråk, bäst är en standard som du försöker få så många kunder som möjligt att instämma i. Bäst är en floskel på köpekakor – vårt bästa recept hittills – som om det var ett alternativ att medvetet baka lite äckligare än i fjol.

Vi borde göra motstånd. Attackerna vinnarhysterin genom att söka oss till det omätbara, den krympande värld som inte fångas av en ett till fem-skala. Är det för svårt kan vi åtminstone sikta på listans tvåa, tänka att endast det halvbra är gott nog.

En pizzeria nära Liseberg marknadsförde sig med att ha landets näst godaste snabbmat. Besök den och nöj dig. I en tv-intervju lovordade en snickare träslaget björk, inte för att materialet var unikt, men för att det nästan alltid var ett fullgott alternativ till det optimala. Så skaffa möbler och köksgeråd i björk.

Vi behöver se skönheten i det som inte är mest spektakulärt. Vill du träna redan ikväll så kryp nära din partner, om du har en sådan, och viska några ömma ord:

– Älskling, du är den näst snyggaste jag känner.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN