Inte förvånande att miljardären Tom Hagen har gripits

Det förvånar inte att miljardären Tom Hagen misstänks ha mördat sin fru.

När kvinnor dödas är det ofta en man de har en relation med som är skyldig.

Ett och ett halvt år efter Anne-Elisabeth Hagens försvinnande ser det gåtfulla fallet ut att kunna bli löst.

Hennes make, miljardären Tom Hagen, stoppades av polis då han i morse var på väg till sitt jobb i bil, och greps.

Vid en presskonferens någon timme senare var den norska polisen inte helt överraskande förtegen, men det går redan av sättet som Hagen greps på att dra vissa slutsatser.

Det gällde att ta miljardären med överraskning. Dessutom skulle han inte gripas i hemmet eller på jobbet. Han skulle inte hinna förstöra eventuella bevis.

Presskonferensen var också intressant i den bemärkelsen att vi fick en god inblick i hur utredarna började resonera då Anne-Elisabeth Hagen försvann för 18 månader sedan.

Försvunna Anne-Elisabeth Hagen.

Fyra alternativa hypoteser till försvinnandet ställdes upp: Sjukdom, olyckshändelse, självmord och brott.

De tre första alternativen lades snart åt sidan. Kvar återstod, som polisens talesperson formulerar saken, att kvinnan ”utsatts för en straffbar handling”.

Att utredarna utgick ifrån att Hagen kidnappats var inte märkligt. Ett brev innehållande krav på lösensumma på närmare 100 miljoner svenska kronor hittades i parets hem.

Och om man nu ska kidnappa en person så är det ju en god idé att välja en nära anhörig till en miljardär.

Och under de följande månaderna kom då och då kryptiska meddelanden från personer som utgav sig för att ha rövat bort kvinnan.

Men redan från början arbetade polisen med andra brottshypoteser. Och i takt med att månaderna gick blev en av de hypoteserna allt hetare.

En kidnappare som inte gör riktiga ansträngningar för att få sin lösensumma är när allt kommer omkring en värdelös kidnappare. Att hålla en person fången är trots allt en krävande uppgift som inte blir enklare med tiden.

Till slut finns det helt enkelt skäl att börja misstänka att Hagen utsattes för något annat slags brott.

Och då föll det sig naturligt att titta närmare på maken. All kriminologisk erfarenhet lär oss nämligen att då en kvinna försvinner så är troligen en man hon har en relation med inblandad.

Tom Hagen har gripits.

Varför Hagen greps just nu vet vi inte. Troligen beror det på att utredarna nått vägs ände. Ett frihetsberövande var enda sättet att komma vidare.

Kidnappningen förmodas vara fejk. Villospår som har kostat polisen ansenlig tid och kraft att undersöka.

De närmaste veckorna blir mycket viktiga. Vad ger förhören med den misstänkte?

Vad säger vänner, grannar och arbetskompisar? De har givetvis förhörts tidigare, men i ett nytt ljus kan nya uppgifter komma fram.

Och vad ger de husrannsakningar som just nu sker på olika adresser?

Rimligen finns tunga indicier. Gripandet väcker enorm uppståndelse i tidningar, radio och tv och den gripne saknar inte finansiella muskler att använda i sitt försvar.

Detta vet givetvis polisen. Att tvingas släppa Hagen skulle innebära ett fiasko utöver det vanliga.

Icke desto mindre kan det här bli en svår uppgift för polisen. Hagen kan vara oskyldig. Och om han nu ligger bakom hustruns försvinnande har han onekligen haft tid på sig att sopa undan spår.

Dessutom kan det ju vara så att det är andra och än så länge okända personer som ligger bakom bortförande och mord på uppdrag av Hagen.

Det är viktigt att hitta Anne-Elisabeth Hagens kvarlevor. Utan dem går det inte att fastställa dödsorsak.

Nu saknas det inte exempel i kriminalhistorien på mord som har klarats upp utan kropp, men de är ovanliga.

Åklagarens odds förbättras avsevärt om kroppen efter miljardärens hustru återfinns.