Mejla

Robert Aschberg

Forsmark stod på kajen med ridstövlar och dyngsur jacka

Publicerad:
Skådespelaren Göran Forsmark blev 65 år gammal.
Foto: ALEXANDER CRISPIN
Skådespelaren Göran Forsmark blev 65 år gammal.

KOLUMNISTER

Skådespelaren Göran Forsmark kastade in handduken i veckan. Han dök inte upp på en filminspelning och de hittade honom död, 65 år fyllda.

Jag träffade honom första gången på midsommarafton för 25 år sedan. Det var i gästhamnen på norra Yxlan och det blåste 20 meter när vi kom in i lä för att undsätta honom och ett gäng haverister. 

Göran stod i ösregnet på kajen med ridstövlar och dyngsur mockajacka. Innan vi ens skakat hand berättade han yvigt att han filmade med Bille August och hade ramlat av en häst och blivit överkörd av en vagn och knäckt ett par revben. Han drog upp tröjan och visade blåmärkena som bevis.

 

Forsmark visade sig vara hypokondriker. Den typen som omedelbart tror att han ska bli dödssjuk om det kliar på ryggen. Men nu hade han i alla fall blåmärkena.

Bara någon timme tidigare hade han varit nära drunkningsdöden. Trodde han.

De hade farit med en Petterssonbåt från Stockholm på morgonen och tagit sig ända till Blidösund. I skitvädret hade båten sköljts över av vågorna och den gamla bensinmotorn gett upp. 

Det var nära till stranden och ganska varmt i vattnet, men när båten drev började Göran genast gråta. Han gjorde så högljudda jämförelser med Estonia de andra vuxna fick tysta honom för att han inte skulle skrämma barnen. 

Senare, när vinden mojnat, fick vi tillfälle att dela ett par flaskor ihop. Forsmark, född och uppvuxen i Koskullskulle, gav oss då följande historier från sin ungdom i pudelbranschen.

 

Vid 18 var han fortfarande blyg och oskyldig. Men på grund av engagemanget i kenneln Vivihills champion Bon Figaro hade han kastats rakt in i den stenhårda kommersen med friserade sällskapsdjur. Det var en värld full av girighet, svartsjuka, svek och sex.

Han trodde inte sina norrländska sinnen när en parant finlandssvensk dam i övre medelåldern försökte förföra honom med både våld och ljuva löften om en egen pudelfarm i Australien.

Han visste inte hur han skulle bete sig när en av domarna smickrade honom för hans blygsamma insatser som ringsekreterare. Han blev fundersam när samme manlige domare hällde i honom dyr sprit på hotellrummet. Och han blev bestört när domaren kopplade det så kallade banangreppet på honom i syfte att inleda sodomi.

Småningom lämnade han pudlarna för att bli skådespelare, vilket är en mera känd historia.

 

Vi träffades då och då genom åren.

En gång filmade vi inslag från skärgården till ett julprogram. Vi sköt gran med hagelbössa och Göran deklamerade aparta tomtedikter vid brasan. Han verkade fullt frisk, men sa att han hade feber och tog tempen fem gånger under dagen.

Göran var en varm, rolig birollernas mästare, med en sällsynt blick för de mera udda människornas uttryck. 

Hatten av för Forsmark. Och frid över hans minne.


▪▪ Göran Forsmark gick på Teaterhögskolan i Malmö och fick sitt publika genombrott i rollen som Håkan i storfilmen Jägarna. Han medverkade i ett hundratal filmer, pjäser och tv-serier, bl.a. Hammarkullen (där han spelade pudelmannen), Skärgårdsdoktorn, Hotel Seger och Bonusfamiljen. Han for land och rike runt med monologen Mannen från Malmberget och kom troligen nära sig själv i pjäsen Ensam rävhane där han spelade kärlekstörstande gammpojk.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN