Åtta år efter den första seglatsen gick allt åt helvete

Uppdaterad 2019-08-09 | Publicerad 2019-06-06

Två sjömanskistor som grävts fram ur Kronan. Arkivbild.

När regalskeppet Kronan sjösattes vid Skeppsholmen i Stockholm år 1668 var Sverige en stormakt och Östersjön i praktiken ett svenskt innanhav.

Kronan var ett av den tidens största krigsskepp och hade med sina 126 kanoner troligen mer eldkraft än något annat örlogsfartyg i världen. Hon har beskrivits som ett flytande palats, med mängder av förgyllningar och målade träskulpturer.

Åtta år efter den första seglatsen gick allt åt helvete.

Lorentz Creutz hade utsetts till chef för flottan. Han var friherre, alla officerare skulle vara adliga på den tiden. Problemet var att han knappt varit ombord på en båt, än mindre deltagit i några sjöslag.

Kriget om Skåne pågick för fullt med danskarna och Creutz hade instruktioner att angripa den danska flottan innan den skulle få förstärkning av allierade holländare.

Men sjötåget blev ett fiasko. De 60 skeppen med 12 000 man och uppåt 2 500 kanoner kom iväg för sent på grund av hård vind och när de angrep de då svagare danskarna utanför utanför Bornholm var det oreda i linjerna. Danskarna klarade sig näst intill oskadda.

Creutz, ombord på Kronan, hade häftigt humör och var extremt envis, men han fick inte sina erfarna kolleger att lyda order.  

Några dagar senare möttes flottorna igen utanför Öland. Svenskarna jagades i praktiken norrut i medvind, men i förvirringen vände ett av skeppen och gick emot danskarna. De andra följde efter. Men när Kronan, med för stora segel och öppna kanonluckor, skulle vända upp mot vinden fick hon slagsida, tog in vatten och började sjunka. Av någon anledning började det brinna ombord och krutdurken exploderade. Skeppet slets i stycken och 800 man gick åt, bland dem Lorentz Creutz.

Danskarnas anfall mot Skåne kunde så småningom slås tillbaka på land, och när freden hade slutits gifte sig Kung Karl XI Gustav av politiska skäl med den danska prinsessan Ulrika Eleonora.

Kungen gick under sin regeringstid hårt åt adeln, vilket ledde till att statsfinanserna kunde klaras upp. I det sammanhanget näst intill ruinerades dödsboet efter amiral Lorentz Creutz – som varit en mycket rik man med stora egendomar i Finland.

Nej, jag är ingen historiker, men jag besökte nyligen länsmuséet i Kalmar, där många av de 30 000 föremålen som plockats upp från de leriga vrakresterna av Kronan ställts ut. Vilka entusiaster som ägnat decennier åt utgrävningar på 26 meters djup och konservering av de ofta mycket välbevarade föremålen!. Om de får som de vill kommer det att upprättas ett Kronan-center vid Kalmarsund. Trots att bara skeppets babordssida är hel skulle ett sådant center inte att stå Vasamuséet efter.


“Etablissemanget”, “Kultureliten”,  “Svin”, “Jag hatar dig” och så vidare. Mycket skit har man fått skickat till sig genom åren via olika plattformar. Det som slår mig nu är att en del tokfeminister börjat använda samma vokabulär som högerextremisterna.

En del är av sin gud utsända och anser sig ha rätt att ta till vilka metoder som helst i hens namn. Andra tror att de med alla medel ska försvara sin egen “ras” eller “nation”. Ytterligare ett gäng talar och verkar som vore de ensamma och enda rättmätiga förespråkare för det kön de tillhör. Visst finns det väsentliga skillnader, men sekter tillhör de, allihop.

Följ ämnen i artikeln