Tyskland nära att få sitt 6 januari – fast blodigare

Man skulle lätt kunna avfärda de misstänkta tyska kuppmakarna som ett gäng förvirrade galningar.

Men det innebär inte att de är ofarliga.

Tyskland kunde ha fått sitt 6 januari. Fast blodigare.

Den första bild som dök upp i mitt huvud efter att ha hört om den tyska polisens omfattande gryningsräd för att gripa ett antal terrormisstänka högerextremister var den bisarre "shamanen" med horn i pannan, pälsmössa och bar överkropp som blev symbol för stormningen av Kapitolium när anhängare av president Trump försökte genomföra en statskupp.

Det kändes direkt att det är samma typ av förvirrade och konspiratoriska tomtar som stormade den amerikanska kongressen den 6 januari förra året, som planerade att med våld inta det tyska riksdagshuset i Berlin och ta över makten i Europas stormakt.

”Shamanen” Jake Angeli i Kapitolium under stormningen den 6 januari 2021.

Den 71-årige prins Heinrich XIII som tänkt sig att leda Tyskland har visserligen inga horn i pannan men ingår ändå i samma kategori av konspirationsteoretiker. Tidigare i år tog hans familj avstånd från honom som en ”gammal och förvirrad man”.

Ju fler uppgifter som kommer från Tyskland desto tydligare framstår det att vad som hänt om gruppen fått hållas hade varit en tysk motsvarighet till stormningen av Kapitolium. Med den troliga skillnaden att den tyska varianten blivit mycket blodigare.

Gruppen hade, enligt tyska medier, ägnat sig åt vapenträning och var rikt utrustad med skjutvapen.

Medan deras amerikanska ”kamrater” använde påkar och andra tillhyggen verkar tyskarna ha varit beredda att avrätta såväl förbundsdagsledamöter som förbundskansler Scholz.

Man rekryterade aktivt anhängare inom polisen och militären.

Här grips adelsmannen prins Heinrich XIII i Frankfurt.

Små chanser – men inte ofarligt

Men precis som i USA hade den misstänkta tyska terrorgruppen mycket små chanser att lyckas med sina planer.

Den tyska staten med alla sina resurser hade slagit tillbaka dem med full kraft. Planerna framstår snarare som ett dåligt filmmanus.

Planen ska ha varit att ta över det tyska parlamentets förbundsdagsbyggnad, Reichstag Building, med våld.

Det är dock inte detsamma som att gruppen är ofarlig. I sina led har de både aktiva och före detta militärer och poliser. Här finns också en före detta parlamentsledamot från det tyska högerextrema partiet AfD, Alternativ för Tyskland. En kvinna som nu är domare i Berlin och som uppges ha varit tänkt som justitieminister efter kuppmakarnas övertagande.

Bara det faktum att den här typen av grupperingar får fotfäste i en modern demokrati stämmer till eftertanke.

En av de gripna förs till den federala åklagarmyndigheten i Karlsruhe av tysk polis.

Vi lever i oroliga tider

Först pandemin och sedan energikrisen i spåren av Putins krig i Ukraina har haft en stark destabiliserande verkan på våra samhällen, precis som Donald Trumps fyra år vid makten hade det i USA.

Samtidigt som samhället destabiliseras splittras det också upp. Sociala medier gör det möjligt för diverse grupper att leva i sina egna bubblor och skapa sin egen verklighet.

Lägg till det att utländska krafter, i vårt fall framförallt Ryssland men även Kina, har ett intresse av att ytterligare undergräva samhällen i väst. Inte minst Tyskland som med sin starka ekonomi och ledarställning inom EU spelar en nyckelroll för Europas uthållighet i stödet för Ukraina.

En av de gripna är en rysk medborgare som misstänks ha kontaktat den ryska ambassaden i Berlin för att få Rysslands hjälp att försvara de nya makthavarna när de väl etablerat sin ”regering”.

Farlig cocktail

Ingenting tyder på att ryssarna på något sätt hjälpt gruppen, men den här typen av extremister som hyllar Putin och baktalar demokratin gynnar givetvis Rysslands intressen.

Även om den gripna terrorcellen tidigare varit okänd är rörelsen ur vilken den kommer knappast det. Reichsburger-rörelsen (medborgare av Riket) fick ett uppsving under pandemin när deras medlemmar flitigt demonstrerade på gatorna runtom i Tyskland där de motsatte sig den tyska statens tvångsåtgärder för att minska smittspridningen.

Samma demonstrationer lockade många från högerextrema partiet AfD som framförallt har sina anhängare i östra Tyskland, det som före Berlinmurens fall 1989 var kommunistiska Östtyskland. Här fanns också nynazister.
Tillsammans bildade de en farlig cocktail.

En polishelikopter med en misstänkt anländer till den federala åklagarmyndigheten i Karlsruhe.

De upptäckte att de hade många gemensamma intressen. Framförallt ett hat mot etablissemanget och den tyska staten. Reichburger-rörelsen erkänner inte den tyska staten efter 1945. Gruppen vill återupprätta det Tyskland som fanns mellan 1871 och slutet av andra världskriget och avvisar fredsvillkoren från 1945.

Mest skrämmande är kanske att dessa verklighetsfrämmande uppfattningar enligt den tyska underrättelsetjänsten, BfV, lyckats samla omkring 21 000 anhängare över hela Tyskland, även om merparten är koncentrerade till södra och östra Tyskland. Av dessa anser BfV att 1 150 är högerextremister som genomfört över tusen extremistbrott i Tyskland.

Underrättelsetjänsten varnade redan under pandemin för en radikalisering av högerextrema grupper. Nu verkar de ha fått rätt.

Vi såg stormningen av Kapitolium i USA 2021. Vi har kupplanerna i Tyskland. Frågan är om det finns fler länder där pandemin och det instabila läget efter Rysslands invasion av Ukraina kan ha gött liknande grupperingar.

Hur ser det ut i Sverige? Kan något liknande hända här?

Vi lever i farliga tider.