Pressfriheten går åt fel håll (Ja, även i Sverige)

MARTIN SCHORI: Sverige rasar 8 platser på rankingen - flera oroande tecken

Det är Pressfrihetens dag, men till skillnad från andra ”temadagar” finns det få anledningar att fira.

Enligt

PressfrihetsindexPressfrihetsindex ges ut av Reportrar utan gränser och bedömer årligen situationen för pressfrihet och möjligheter att arbeta som journalist i 180 av världens länder och territorier.  som publiceras idag, onsdag, är möjligheten att arbeta som journalist ”mycket dålig” eller ”dålig” i hela 70 procent av världens länder.

På många håll är det till och med livsfarligt.

 

Ta Ukraina, där Ryssland medvetet attackerar journalister, samtidigt som de slår ner hårt på de sista spillrorna av oberoende medier på hemmaplan. Eller Vietnam, där regimen lyckats utradera i princip alla oberoende reportrar och kommentatorer ur samhället. I Mexiko är i skrivande stund 28 journalister ”försvunna”.

 

I Sverige då? Det är visserligen ovanligt att journalister attackeras fysiskt (även om det förekommer) men det högre tonläget i samhällsdebatten har lett till att redaktioner runt om i landet tvingas plöja ner allt mer resurser i säkerhetsavdelningar istället för i nyhetsredaktionerna.

Samtidigt finns det fler orosmoln. Långsamt, men ändå säkert, äts pressfriheten upp.

Varje enskilt fall är inte nödvändigtvis något stort steg (även om några är det). Men tillsammans tar det oss i snabba steg ner mot pressfrihetens avgrund.

Det är därför inte förvånande att Sverige tappar en plats på den globala topplistan - och nu är nere på nummer 4. När det gäller journalisters säkerhet är utvecklingen än mer oroande - där tappar vi åtta placeringar till plats 40 (!). Främst för att polisen gjort flera tveksamma ingripanden mot journalister.

Det handlar om ett krig mot journalistiken 

Medierna är långt ifrån felfria. En del av det förtroendetapp har vi oss själva att skylla för. Vi har varit för dåliga på att förklara vår roll, våra arbetssätt och vår yrkesetik.

Vi begår misstag och ska ha kritik när vi gör det. Men, RUG:s siffror handlar så klart inte om mediekritik. Det handlar om ett globalt krig mot journalistiken. Och det eldas på och utnyttjas av politiska krafter. Så länge det sker kommer pressfrihetsindex att gå åt fel håll.

PRESSFRIHETSINDEX - Topp 10

  1. Norge
  2. Irland
  3. Danmark
  4. Sverige
  5. Finland
  6. Nederländerna
  7. Litauen
  8. Estland
  9. Portugal
  10. Östtimor

Bottenligan

  • Bahrain
  • Kuba
  • Myanmar
  • Eritrea
  • Syrien
  • Turkmenistan
  • Iran
  • Vietnam
  • Kina
  • Nordkorea

Här kan du läsa hela listan.