Kan stenrike Sunak få slut på det brittiska kaoset?

Förhoppningen är att Rishi Sunak ska få slut på det politiska kaoset i Storbritannien och inom det konservativa partiet.

Men det är långt ifrån självklart att han lyckas.

Boris Johnsons skugga och brexit fortsätter att skapa osäkerhet.

Ska man döma av alla ryggdunkningar, applåder och kindpussar utanför partihögkvarteret så borde Rishi Sunaks framgång som ny premiärminister vara given.

Han gav själv en förklaring i sitt 90 sekunder långa segertal när han talade om för sina partikollegor att det för partiet gällde att "enas eller dö".

Den senaste tidens utdragna ledarstrider där två konservativa premiärministrar tvingats bita i gräset inom loppet av några månader har skapat öppna sår i partiet. Sår som det kommer att ta tid att läka även om Sunak för stunden ser ut att ha partiets förtroende trots att han anses vara den som stack kniven i ryggen på Boris Johnson.

Det är lätt att glömma att det är mindre än två månader sedan som han förlorade en bitter ledarstrid mot Liz Truss som företräder Johnsons falang i partiet. En som både kraftigt vill sänka skatterna och samtidigt öka de offentliga utgifterna.

Sunak står för mer ansvarsfulla statsfinanser.

Lika fullt tar han över i ett extremt svårt läge.

Tory-partiet har tappat enormt i opinionen sedan Boris Johnson levererade en jordskredsseger i valet 2019. Om det skulle hållas val i dag skulle partiet mer eller mindre raderas ut och Labour skulle ta över makten.

Nu har Sunak två år på sig att vända skutan och se till att partiet kan återvinna väljarnas förtroende. Om han nu får sitta så länge.

Rishi Sunak vinkar från 10 Downing Street.

Bottenrekord

Rimligen har han goda chanser att överleva Liz Truss svårslagna bottenrekord med bara sex veckor på premiärministerposten. Men det finns inga garantier att det är han som leder partiet i nästa val som måste hållas senast i januari 2025.

Många av de problem som gjort att Storbritannien slagit nytt rekord i premiärministrar, fem olika sedan brexitomröstningen 2016, finns kvar.

Brexit bär en stor del av skulden till den ekonomiska kris som landet hamnat i. Företag har flyttat sin verksamhet innanför EU:s gränser för att inte missa fördelarna med EU-medlemskap. Nya investerare tvekar att satsa i Storbritannien där det på grund av att så många EU-medborgare lämnat landet råder brist på arbetskraft inom många sektorer.

Inflationen är över tio procent, högre än i jämförbara EU-länder.
Medan EU samarbetar om att möta energikrisen står britterna på många sätt ensamma.

De konservativa lovade att brexit skulle bli en succé. Än så länge har det mer varit ett sänke.

Boris Johnson, som lovade mest, gav i söndags upp försöken att på nytt bli premiärminister vilket banade väg för Sunak. Boris insåg att det gått för kort tid för att han skulle kunna återkomma som partiledare. Men det innebär inte att han för gott gett upp drömmen om en comeback värdig Churchill.

Bojos skugga kommer hela tiden att hänga över Sunak som ett hot. Johnson är fortfarande en populär politiker i breda folklager.

Rishi Sunak tar över som premiärminister efter Liz Truss.

Kometkarriär

Rishi Sunak har gjort politisk kometkarriär. Från färsk parlamentsledamot till premiärminister på bara sju år. Trots sin relativa färskhet är han ändå hyfsat erfaren. Sunak var finansminister under pandemin och den som fick styra upp diverse räddningspaket. Något han överlag fick godkända betyg för. Innan han blev politiker jobbade han inom finanssektorn på bland annat Goldman Sachs.

Sunak bryter ny mark i och med att han blir den förste icke-vite brittiske premiärministern. Han har rötter i Indien men är född och uppvuxen i Storbritannien. Sunak är gift med dottern till en stenrik indisk företagare i tech-branschen. Familjen Sunak är enligt uppgifter i brittiska media god för närmare tio miljarder kronor. Därmed är den nye premiärministern betydligt rikare än kung Charles.

Men hustrun har inte bara bidragit med pengar utan även skandaler. När det kom fram att hon försökt undvika skatt på utländska inkomster genom att inte vara fullt skriven i Storbritannien fick finansministern det hett om öronen. Tills hon gick med på att betala brittisk skatt.

Sunak är med sina 42 år den näst yngste på posten.

Det som mest av allt ligger Sunak i fatet är att han inte är folkvald. Han är en premiärminister utsedd av sina egna parlamentskollegor och saknar därmed den legitimitet som Johnsons hade.

Ändå blir Sunaks främsta uppgift att försöka undvika ett nyval så länge som möjligt.