Reträtten från Afghanistan är Vietnamkriget i repris

När de amerikanska trupperna lämnar Afghanistan sker det utan ceremonier eller firande. Nästintill med svansen mellan benen.

Ambitionerna var höga när Talibanerna störtades men det hela har utvecklats till en obehaglig repris av Vietnamkriget.

Blir slutscenerna desamma?

När USA häromdagen lämnade flygbasen Bagram var det i praktiken slutet för USA:s längsta krig, även om deadline är symboliska 11 september. Dagens Nyheter avhandlade det i en notis på 24 rader.

Så kan också ett krig sluta.

När USA beslöt sig för att störta talibanerna som straff för terrordåden i USA den 11 september 2001 var det stora rubriker och mycket fokus på att kriget inte fick utvecklas till ett nytt Vietnam.

Därför lät man en lokal armé, Norra Alliansen, göra jobbet på marken och bistod med bombunderstöd och ett litet antal elitsoldater bakom fiendens linje.

Efter tre veckor flydde talibanerna från Kabul. Segern såg ut att vara total. Men för att stötta den västinriktade regim som USA och Nato snickrade ihop stationerades tusentals utländska trupper i landet. Så även svenska.

Målet var att bygga demokrati i Afghanistan och se till att landet inte ännu en gång kunde fungera som bas för terrorattacker riktade mot västvärlden.

Det började gå åt helvete nästan direkt.

USA lyckades inte gripa al-Qaidas ledare Usama bin Ladin som talibanerna gett skydd.

Nedåtgående spiral

Talibanerna försvann inte. Istället ställde de om till ett gerillakrig mot de utländska trupperna som även av många i lokalbefolkningen sågs som ockupanter.

Sedan dess har det varit en nästan konstant nedåtgående spiral där kriget mot terrorismen i Afghanistan kommit att alltmer lika den katastrofala amerikanska insatsen i Vietnam för att stoppa kommunismen.

Det var som amerikanerna och Nato-soldaterna glömt bort alla lärdomar från Vietnamkriget. Det är väldigt svårt att besegra en ideologiskt motiverad gerillaarmé även om du har överlägsen vapenmakt och bombstöd från luften. Det går inte att bomba fram demokrati.

Donald Rumsfeld avled häromdagen. Han var försvarsminister under George W Bush och arkitekten bakom både kriget i Afghanistan och Irak. Vid invasionen av Afghanistan lovade han att kriget inte skulle utvecklas till något gungfly. Men det var precis vad som hände.

När motgångar drabbade västtrupperna svarade USA precis som i Vietnam med att öka antalet trupper. Den "primitiva" fienden skulle krossas med överväldigande styrka.

Men vad USA och Nato än gjorde så blev det bara värre och demokratin i Afghanistan alltmer bräcklig och korrupt.

Vill skönmåla

Jag törs inte tänka på hur många miljarder som västvärlden kastat in på att fixa fred i Afghanistan. Det handlar om ohyggliga belopp. Bara notan för USA landar på omkring 20 biljoner kronor.

Vad har man fått för det förutom död och förstörelse?

Så gott som ingenting.

Försvarsminister Peter Hultqvist eller någon annan representant för de Nato-länder som bidragit med pengar eller soldater skulle naturligtvis inte skriva under på det.

De vill gärna skönmåla verkligheten. De vill inte att det 20 år långa äventyret i Afghanistan ska framstå som ett totalt slöseri med liv och skattepengar. För vad var alternativet?

De brukar helt korrekt peka på alla unga flickor som fått gå i skolan tack vare västs långvariga närvaro i landet. Om kvinnor som kunnat yrkesarbeta och leva friare liv.

Men det riskerar att bli högst tillfälliga segrar till en extremt hög kostnad.

Det mesta tyder på att talibanerna återkommer till makten i en eller annan form när västvärlden lämnar. Det kan ta sex månader. Det kan ta två år. Men jag hör inga experter som tror att fredsavtalet med talibanerna ska hålla eller att den demokrati som väst försökt bygga upp kommer att överleva.

Åtta år i Vietnam räckte inte. Inte heller har USA efter 20 års krig och 2 500 döda amerikanska soldater och 1 500 från andra Nato-länder skapat någon garanti för att Afghanistan inte ännu en gång kan användas som bas för terror riktad mot västvärlden.

Den afghanska armén som tränats och utrustats av USA i åratal faller ihop som ett korthus. Soldaterna ger upp utan strid. Sedan maj har talibanerna intagit 50 av 400 provinser. Avancerade vapen faller i talibanernas händer.

Det enda som fattas för att Vietnamliknelsen ska bli komplett är en kaotisk flykt i helikoptrar från den amerikanska ambassadens tak när talibanerna knackar på Kabuls stadsport.

USA har lämnat 650 marinkårssoldater för att skydda ambassaden. Vi får se hur det går.

DAILY Därför stoppas utvisningarna till Afghanistan

Aftonbladet Daily med Klas Bjurström, Svenska Afghanistankommittén.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen