Vem bestämmer i Ulf Kristerssons Sverige?​

Det kan vara han, Jimmie Åkesson eller någon annan

Frågan är vem som bestämmer i Ulf Kristerssons Sverige.

Är det han, Jimmie Åkesson eller någon annan?

Ännu finns inget svar​.

Ulf Kristersson tror att det är 90 procents sannolikhet att han blir statsminister i Sverige.

Ulf Kristersson tror att det är 90 procents sannolikhet att han blir statsminister i Sverige. Det berättade han i SVT:s nya intervjuserie med makthavare, ”30 minuter”.

D​et borde innebära att han har funderat ganska mycket på hur han ska styra Sverige om han får förtroendet att bli statsminister.

Men det verkar inte som om Ulf Kristersson har någon riktigt bra bild.

Under intervjun klargjorde han att han ville bilda regering med Kristdemokraten Ebba Busch.

Det blir en regering med stöd av mindre än trettio procent av rösterna bakom sig även om båda partierna gör ett bra val nästa år.

Alltså måste han han skrapa ihop ett större stöd.

Sverigedemokraterna har visserligen ändrat sig radikalt på senare år enligt Kristersson. Men ändå vill han bara samarbeta med dem i sakfrågor där partierna ligger nära varandra. Exempelvis brott och straff och vissa migrationsfrågor.

Hur Ulf Kristersson tänkte sig att M- och KD-regeringen skulle få igenom sin budget framgick inte. Kanske med dem han nämnt tidigare, SD. Men enligt intervjun skulle samröret med dem nu inskränkas till ”sakpolitik”. Det kan man inte kalla en budget för.

Slutsatsen av det resonemanget är att man som väljare inte kan vara säker på att det är Ulf Kristersson, hans parti eller hans regering som fattar besluten om han blir statsminister.

Det kan lika väl vara någon helt annan. Det kan vara Sverigedemokraterna som helt enkelt säger att de inte stöder Kristerssons regering i vissa frågor om de inte får som de vill. Det skulle de också kunna göra när det gäller statsbudgeten.

Men det skulle också kunna vara de fem andra partierna i riksdagen, de gånger de kan enas. Man vet liksom inte.

Men, invänder säkert någon, så är det väl i dag också. Jo, men den här regeringen har stöd i riksdagen för sin budget och i 73 andra frågor av 45 procent av ledamöterna, de som står bakom Januariavtalet. Kristerssons regering kommer alltså i runda slängar bara ha en tredjedel av riksdagen bakom sig.

Regeringen Reinfeldt gjorde upp med Miljöpartiet om migrationspolitiken 2011.

Den betecknade Fredrik Reinfeldt (M) som ”ett vägval som stänger dörren till främlingsfientliga krafter runt om i landet och i riksdagen”. SD skulle alltså inte ha inflytande i sin enskilt viktigaste fråga, enligt den dåvarande statsministern.

Sex år senare öppnade hans efterträdare som M-ledare, Anna Kinberg Batra, dörren för samtal, inte förhandlingar, med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott. Det ledde inte bara till att hon själv fick kicken som partiledare utan också till att Alliansen sprack året därpå.

Senhösten 2019 träffades Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson (SD) till sitt första enskilda samtal. Hittills har det blivit en handfull.

Efteråt sade M-ledaren att det kunde bli tal om ”mer samarbete i olika sakfrågor framöver”. Men han har alltså också talat om ett samarbete om statsbudgeten.

Moderaternas förflyttning i inställningen till SD är stor. Från att ”stänga dörren” till samarbete i en rad sakfrågor.

Hur ser nästa steg ut? Man vet inte. Tills dess råder oklarhet om vem som bestämmer i Ulf Kristerssons Sverige.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.