Skammen kopplad till skulder är livsfarlig

Moa Alfredsson: Jag slänger Klarnabrevet – och säger att det inte kom någon post i dag.

Publicerad 2022-06-12

Varje månad skickar Klarna ut ett brev till mig. Här är din skuld. När jag var 19 år och bodde hemma var detta ett problem. Jag ville inte att mamma eller pappa skulle upptäcka att jag hade 15 000 i skuld.

Jag ska bara gå ner och hämta posten, säger mamma. Jag kan göra det istället mamma. Jag springer ner i trappuppgången i tofflorna. Öppnar postfacket. Plockar ut Klarnabrevet adresserat till mig. Springer ut genom porten till andra sidan gatan. Jag slänger det oöppnade brevet i papperskorgen där. Det var ingen post i dag, mamma.

 

Det är väldigt mycket skam kopplat till att ta dåliga ekonomiska beslut. Den som har skulder hos Kronofogden tar oftare livet av sig. Risken ökar med 50 procent. Jag tänker på teamet med forskare som suttit och granskat vad som hänt med personnumren i Kronofogdens register. Hur de sitter vid sina skrivbord och bockar av på en lista vilka som inte längre lever. Kanske bockar de av en person som ville satsa på ett företag som sen inte flög. Eller någon som kämpade med att hålla jämna steg med dem runt omkring. Människor som på olika sätt ville vara med i samhället. Det slår mig som en högst levnadsglad strävan.

Klarnagrundaren Sebastian Siemiatkowski.

Ibland kan jag önska att jag var ung på typ 70-talet. Innan sms-lån och delbetalnings-appar. När det var inne att stå upp för idéer i en skitig etta i stället för att visa upp sin senaste köksrenovering i sociala medier. När normen var att man hade kantstött omatchande porslin för tre personer som man skrapat ihop hos sina föräldrar eller på loppis. Nu är det normala att man ska ha vinglas till både rött och vitt när man flyttar hemifrån. Tolv glas av varje trots att man egentligen bara har två riktiga vänner som kommer på besök. Kändisar som aldrig någonsin själva delbetalat säger i reklamsamarbeten att du kan använda Klarnakortet som en genväg till glasen.

 

Klarnas grundare sa en gång att den bästa kunden är den som inte betalar i tid. Det fick han mycket kritik för. Men jag föredrar det framför hyckleriet som pågår just nu där kreditföretag lanserar tjänster som ”ekonomiskt bootcamp för att hjälpa dig ta kontroll och förbättra din privatekonomi”. Men vi äter upp det där. För vi gillar idén om att driftiga entreprenörer bygger företag som gör samhället till en lite bättre plats. Om du sen skulle använda kredittjänsterna för att skuldsätta dig själv i stället för att förbättra din privatekonomi så är det ditt fel. En ekonomisk skuld är bara ditt eget moraliska misslyckande. Det är där skammen ligger.

Delgivningsbrev från Kronofogden.

 

Allt tyder på att vi är på väg in i en ny ekonomisk era. Inte ens Klarna vet om de kommer klara sig. En del av mig är lite skadeglad. Nu får de själva veta hur det känns när ekonomin inte går ihop. Kanske utnyttjar någon bank deras ekonomiska utsatthet och låter dem få låna pengar mot 19,9 procents ränta. 

Fast sen känner jag mig bara deppig. För bakom konceptet Klarna finns det bara anställda som nu får ta smällen. Anställda som kanske också handlar på avbetalning. 

Följ ämnen i artikeln