Det kan bli en tusenlapp – men lika gärna ingenting

Valfläsket till pensionärerna saknar ännu stöd i riksdagen

Tolv dagar före valdagen. Då planeras det nya garantitillägget för pensionärer på upp till en tusenlapp i månaden landa i plånboken.

Men först måste riksdagen säga ja. Och innan det sker måste många frågetecken rätas ut.

För att Vänsterpartiet i november skulle släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister ville de ha bra betalt.

Resultatet av flera nattmanglingar var ett avtal mellan Vänsterpartiet och den dåvarande S- och MP-regeringen. Den handlade om en tusenlapp mer i månaden till de sämst ställda pensionärerna.

 

Sedan dess har detaljerna finslipats och när planen nu presenterades av socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), Nooshi Dadgostar (V) och Märta Stenevi (NP) ser det ut så här:

  • 950 000 ålderspensionärer, ska få det nya garantitillägget på upp till 1 000 kronor i månaden. Det pikar vid 12 000 kronor i månaden och trappas sedan av.
    Förändringen omfattar omkring 40 procent av pensionärerna. Hur nu alla de kan betraktas som de sämst ställda?
  • Ytterligare 200 000 pensionärers inkomst påverkas i positiv riktning genom att fribeloppet i bostadstillägget höjs med en tusenlapp.
    Det motsvarar åtta procent av pensionärerna.
  • Garantitillägget, som det kallas, är skattefritt. Storleken påverkas inte av löner, pensioner eller kapitalinkomster .
    Pengarna kommer automatiskt. Man behöver inte ansöka.
  • Första utbetalningen är beräknad till 31 augusti. Det är tolv dagar före valdagen vilket ger hela paketet ett inslag av valfläsk. Eller bilhandlarfasoner.

Två stora frågetecken kvarstår att räta ut. Det första handlar om hur hela paketet ska betalas. Ingen ledtråd har getts ännu.

Det andra är hur de tre partierna bakom förslaget ska få ihop en majoritet i riksdagen för sitt förslag. Ju närmare valdagen vi kommer desto mindre benägna kommer de övriga fem partierna vara att hjälpa Magdalena Anderssons regering på traven.

Närmast sakpolitiskt kanske Sverigedemokraterna ligger men högst upp på Jimmie Åkessons önskelista står aldrig att hjälpa S-regeringen.

Hoppet för duon Shekarabi/Andersson står kanske till Centern, under förutsättning att de gillar förslaget och den ännu okända betalningen.

En miljon pensionärer får mer pengar i plånboken om det nya förslaget genomförs. Det var beskedet från Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi, socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) och Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar vid dagens pressträff i Stockholm.

Min prognos är att det inte kommer att bli tummen upp för förslaget. Det löper stor risk att aldrig förverkligas. Förutom utformningen (ett skattefritt bidrag), den oklara finansieringen och valfeber står ytterligare ett stort hinder i vägen.

Sedan 1994, då det nya pensionssystemet introducerades, hanteras regeländringar i systemet i huvudsak av den så kallade pensionsarbetsgruppen. Där sitter de fem partier som står bakom pensionssystemet och Miljöpartiet. Däremot inte V och SD. Finansieringen sker via arbetsgivaravgifter och inte skatter.

Men nu rundar alltså S, MP och V pensionsarbetsgruppen. Det kommer inte tas emot väl. Alls.

 

Prislappen för förändringarna för ålderspensionärerna är 9,4 miljarder kronor. Man kan tycka att det är mycket pengar för att, som i Magdalena Anderssons fall, säkra vinst i valet till ny statsminister.

Men man kan givetvis också tycka att det är billigt för att undvika en ny 134 dagar lång regeringskris som efter valet 2018.

För ett par veckor sedan utlovade regeringen nära sju miljarder kronor till de hushåll som förbrukar mest el under december, januari och februari. Inte heller den publikfriande reformen har stöd i riksdagen – än.

Det innebär att regeringen för närvarande har löften till väljarna för mer än 16 miljarder kronor. Det motsvarar 1 600 kronor per svensk, från vaggan till graven eller 6 400 kronor för en grupp på fyra levande personer.

Det är lätt att föreställa sig besvikelsen om de här publikfriande löftena till väljarna inte blir av – för att regeringen missbedömt stödet i riksdagen. Det är i så fall ingen tillgång, utan en ballast, för Magdalena Andersson i hennes första val dom partiledare.

Fortsättning följer. Var så säker.


Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.