Mejla

Malin Wollin

Anders Krafts kollaps är fel på så många sätt

KOLUMNISTER

I morse delade en Facebookvän en instagrambild föreställande nyhetsankaret Anders Kraft.

”Hur kan detta var möjligt 2019?” undrade hon retoriskt.

Vad är det som kan vara möjligt? tänkte jag för mig själv. Att han har någon slags femtiotalslook? Det gör väl ingenting? Jag tycker att han är förr i tiden-stilig!

Efter en liten, men alldeles för lång stund, inser jag att jag kan klicka på instagrambilden och skickas på så sätt vidare till ett klipp. Ett klipp som är det mest besynnerliga jag har sett i en nyhetssändning, inklusive allt Rikard Palm någonsin bjudit på.

Anders sänder sena nyheterna efter kvällens Kalla fakta, som handlar om svenskar som känner sig utpekade på grund av sin bakgrund och etnicitet. Anders står nu framför Kalla fakta-grafik och öppnar upp om vad han själv tänker i frågan.

Han tänker någonting så här:

”Om jag ser blonda killar köra runt i en stor dyr merca så tänker jag ’bortskämda skitungar som kör pappas bil.’ Om jag ser unga mörkhyade killar köra runt i en likadan bil tänker jag ’kriminella’.”

Sedan förklarar han att han, till skillnad från den svenska polisen, åtminstone erkänner att han rasprofilerar.

Denna övertro på att ärlighet har något slags egenvärde.

Vilken fruktansvärt ful frisyr du har, hallå, jag är bara ärlig!

Jag vill ligga med din fru, och till skillnad från alla andra grannar så erkänner jag det i alla fall.

Det är så mycket som är fel med Anders Krafts kollaps (som TV4 snabbt plockade bort när de kände drev-lusen på gången.) (Redaktionens anmärkning: Efter textens publicering har TV4 hört av sig och meddelat att klippet visst ligger kvar på TV4 Play.)

Här följer ett axplock:

  1. Anders är journalist, och i egenskap av sådan ska han vara opartisk och blank. Som tittare vill jag veta vad han tänker om killar i bilar lika lite som jag vill veta om han viker eller knycklar toalettpappret.
  2. Anders verkar tro att han gör gott genom sin ”uppfriskande uppriktighet” men det enda han har gjort är att legitimera, normalisera och flytta fram gränserna för hur man kan uttrycka sig.
  3. Han har fel i sak. Vad poliser tänker på sin fritid är helt irrelevant. Ingen rår för sina egna tankar och fördomar, men en kompetent yrkesperson lämnar sådant hemma.
  4. När ska en ”mörkhyad ung kille” någonsin känna att han får vara här, när ska han sluta känna sig ifrågasatt, utpekad, misstänkliggjord? När är han hemma?
    Och just det, detta också:
  5. Vad för slags unga killar är det som kör Mercedes? Det är väl bara gamla gubbar, som typ Anders Kraft som behöver vulgohjul?

Hallå, jag är bara ärlig.


Marskatt

  • Vad är bättre än Netflix and chill? Partiledardebatt and chill! I alla fall den i dag, jag ömkar dig om du missade den.

Värnskatt

  • Och nu har mina tonårsdöttrar skämts ihjäl eftersom Netflix and chill inte direkt betyder att man tittar på teveserier. Men så vadå, det är inte mer ekivokt än att Jonas Sjöstedt och Ulf Kristersson kurtiserar i plenisalen.


Av: 

Malin Wollin

Publisert:

LÄS VIDARE

Anders Krafts uttalande i TV4 väcker reaktioner

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Kraft

TV4

Kalla fakta