Extremhögern plockar oseriösa poäng på coronaskräcken

Coronaviruset har spridit sig i norra Italien. Människor med munskydd vid ett öde Piazza del Duomo i Milano.

”Virus diskriminerar inte, människor gör det” står det på en reklamskylt på en plats i Paris där jag ofta passerar. För ett par veckor sedan gjorde jag ett reportage i Belleville, ett av två asiatiskt dominerade kvarter i den franska huvudstaden, där beröringsskräcken sprider sig i coronavirusets kölvatten. Detta trots att inte ett enda fall i Frankrike kunnat knytas till den kinesiska diasporan.

Läsarreaktionerna efteråt var tröttsamt bekanta, men mejlen sluggade mot en ovan målgrupp: Kineser är vidriga, konstiga, smutsiga och vad serverar de egentligen för djur på sina restauranger?

Som Roland sa i reportaget: Det här är första gången kineser får känna på den typ av rasism som drabbar andra grupper i Frankrike.

 

Det finns kanske inga bra tidpunkter för planetära kriser, men frågan är om vi inte befinner oss i en särskilt dålig epok för globala virussjukdomar.

Vad dagens desinformationssamhälle gjort för klimatkrisen i form av falska nyheter och förnekande av fakta börjar stå klart. Att populismen lever på rädsla och oro är inte heller några nyheter. Och det har blivit extra tydligt i veckan i södra Europa.

Frankrike har ett tjugotal bekräftade coronafall i skrivande stund, ingen jättesiffra för ett land med nästan 70 miljoner invånare. Trots det kunde Marine Le Pen inte låta bli att göra politik av saken, när hon i veckan begärde att Frankrike skulle ”ta kontroll över sina gränser”. Mer konkret än så lyckades den franska extremhögerns ledare inte vara, eftersom coronaviruset, enligt vad som är känt hittills, tyvärr inte presenterar sig i tullen med ett ogiltigt pass från ett arabland.

Påläggskalven och EU-parlamentarikern Jordan Bardella gick lite längre när han menade att coronaviruset ”inte sprids med hjälp av den heliga ande” och pekade ut gränsen mot Italien som problematisk.

Delar av norra Italien är nu isolerade efter drygt 400 konstaterade fall av viruset. Landet är det enskilt värst drabbade i Europa, så vad säger Marine Le Pens vapenbröder i Italien?

Högerradikala Legas partiledare och före detta inrikesministern Matteo Salvini uppmanade i veckan premiärminister Giuseppe Conte att avgå om han ”inte kan skydda Italien och italienarna”.

– Regeringen har underskattat coronaviruset. Att släppa in migranter från Afrika, där vi vet att viruset finns, är oansvarigt, dundrade Salvini på en presskonferens.

Då har ett enda fall av coronaviruset konstaterats på hela den afrikanska kontinenten. Det är i Egypten, varifrån få, om ens några, afrikanska migranter tar sig till Europa. Salvini hade med andra ord lika väl kunnat peka ut Sverige, med i skrivande stund sju konstaterade fall av viruset, dessutom på betydligt mindre befolkning än hela Afrika, som baneman här. Men det lirar förstås dåligt med det högerpopulistiska narrativet.

 

Det finns så klart skäl att vara vaksam. I onsdags släpptes tusentals italienska fotbollssupportrar in på arenan i Lyon där hemmalaget mötte Juventus från Turin i Champions League. Samtidigt har de sista dagarna av karnevalen i Nice, nära italienska gränsen, ställts in.

Hur försiktig är rimligt att vara? Vilket krav kan vi ställa på våra politiskt ansvariga? Det är frågor som saknar helt självklara svar.
Men ingen gång blir skillnaden mellan seriösa politiker och skräniga populister tydligare än i den här typen av kriser. I ett läge där de flesta oppositionspolitiker håller inne med eventuell kritik för att inte sprida panik plockar Le Pen, Salvini och dess likar både enkla och ogrundade politiska poäng på allmänhetens rädsla. Det allra äldsta tricket i boken.

 

PODD Därför skapar coronaviruset panik

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen