Mejla

Wolfgang Hansson

Fem fallgropar som kan fälla Biden

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Joe Biden och demokraterna har flyt just nu.

Efter det lyckade partikonventet är risken att både kandidaten och partiet drabbas av hybris.

Trots att det ser bra ut nu finns det ett antal fallgropar på vägen mot Vita huset.

Visserligen tror jag inte att det precis avslutade partikonventet tjänar som den energiinjektion och pep-möte för de egna väljarna som det brukar göra när publiken kan räknas i tusental och konfettin och ballongerna regnar ner från arenataket.

Men i övrigt förlöpte konventet överraskande bra. Alla, inklusive vänstermannen Bernie Sanders, Bidens främste utmanare om nomineringen, manade till enighet. Det finns bara en sak som gäller nu och det är att slå Donald Trump den 3 november.

Jämfört med den trötte och oengagerade Biden jag såg på plats under primärvalsrörelsen i USA utstrålade han ovanligt mycket energi och såvitt jag kunde bedöma gjorde han inte ett enda klavertramp och nästan ingen felsägning.

Hans val av Kamala Harris till vicepresidentkandidat har tagits emot oerhört väl av de egna väljarna och hon verkar på alla sätt vara ett perfekt komplement till Biden. Kvinna, svart och betydligt yngre. Dessutom verbalt vass.

Även i opinionsmätningarna ser det ljust ut för demokraterna. Biden leder med omkring tio procentenheter i nästan alla opinionsmätningar. Dessutom leder han i nästan alla de 13 extra viktiga delstater som i detta val räknas som så kallade svingstater. Delstater som i praktiken avgör vem som vinner valet.

Det ser nästan lite för bra ut för att vara sant.

Joe Biden.
Foto: TT
Joe Biden.

Fallgropar

Synar man spelplanen lite noggrannare ser man att det finns ett antal fallgropar som Biden kan trilla i.

Ta ut segern i förskott

Även om det givetvis inte sker medvetet kan en viss underskattning smyga sig in i det demokratiska valmaskineriet. Man tycker att Trump så totalt gjort bort sig när det gäller hanteringen av coronapandemin att det amerikanska folket omöjligen kan rösta på honom, bortsett från hans kärnväljare. Alltför mycket segervisshet kan vara farlig. Särskilt som Bidens popularitet ökat på grund av Trumps misstag snarare än att utmanaren gjort bra ifrån sig.

Det är inte säkert att det funkar hela valrörelsen att sitta i en källare och vara tyst.

Presidentdebatterna

Den 29 september är det meningen att den första av tre debatter mellan Joe Biden och Donald Trump ska hållas. Det är fortfarande oklart om Trump verkligen ställer upp. Men om debatterna blir av är det inte givet att de gynnar Joe Biden.

Foto: TT
Donald Trump.

Alla former av direktsända evenemang innebär en risk för den före detta vicepresidenten som är känd för att göra bort sig när han inte har manus att hålla sig till. Biden gjorde ett ofta virrigt och frånvarande intryck i demokraternas debatter inför primärvalen. Något som ledde till Trumps ibland träffsäkra öknamn ”Sleepy Joe”.

Flest röster räcker inte

Är opinionsmätningarna pålitliga?
Vid valet 2016 dömde opinionsmätningarna ut Trumps chanser men han vann ändå. Kan det hända igen?

På grund av det amerikanska valsystemet säger de nationella opinionsmätningarna egentligen ganska lite om vem som kommer att vinna. Det räcker inte att få flest röster. Man måste dessutom vinna de mest folkrika delstaterna med flest elektorsröster.

Vid valet 2016 fick Hillary Clinton tre miljoner fler röster men Trump vann några normalt demokratiska delstater med mycket liten marginal vilket gav honom Vita huset.

Vaccin mot covid-19

Av alla misstag Donald Trump gjort under sina snart fyra år som president är hans hantering av coronapandemin det enda som på allvar fått även konservativa väljare att tvivla på presidenten. Det känns som alla andra skandaler från riksrätt till Rysslandsspåret studsat på Trumps teflonrustning och försvunnit.

Om det skulle dyka upp ett vaccin före valet kan det helt ändra på dynamiken. Ekonomin skulle omedelbart ta fart liksom optimismen hos amerikanerna. Trump skulle framställa sig som den som gjort vaccinet möjligt.

Oförutsedda händelser

Dryga två månader återstår till valdagen. Mycket kan hända innan dess. Lyckas Vita huset gräva upp någon skandal som involverar Biden kan opinionsläget snabbt förändras. Detsamma om Biden trampar i klaveret på egen hand.

Det går inte att ta ut någon seger i förskott för Biden.

 

Publicerad:

LÄS VIDARE