S-profilens tunga fall – 350 000 sparare dras med

Galna risker, hybris och guldgrävande i gränslandet mellan politik och näringsliv. Fastighetsmagnaten och ex-politikern Ilija Batljans väg till toppen blev på många sätt symbolisk för det nya Sverige.

Nu gungar marken under hans imperium. 

”SBB kan inte lova en viss aktiekurs, men vi kan lova ökad aktieutdelning de kommande hundra åren”. 

Så sade Ilija Batljan, grundare och vd för fastighetsföretaget Samhällsbyggnadsbolaget SBB, i en intervju i början av 2022.

Uttalandet är bara ett i raden av vidlyftiga löften som Ilija Batljan spridit omkring sig de senaste åren. På finansmarknaden har många varit skeptiska, men bland småsparare har Ilija Batljan blivit något av en hjälte med lojala följare som trott på hans prat om SBB-aktien som en säker placering. 

”SBB:s trygga kassaflöden påverkas endast marginellt av konjunktur och omvärldsfaktorer”, skrev han i en delårsrapport 2020. 

”Mitt mål är att skapa Europas bästa bolag för småsparare som alltid ger utdelning oavsett vad som händer”, sade Ilija Batljan i en intervju samma år.

Många har svalt säljsnacket. Enligt Ilija Batljan själv har SBB 350 000 aktieägare och är därmed en av populäraste aktierna i Sverige bland privatpersoner.

 

Kritikerna har pekat på att SBB tog alldeles för stora risker under åren med nollränta genom att köpa fastigheter med lånade pengar. Andra har sågat själva affärsmodellen, att kommuner säljer lokaler till SBB för att sedan hyra tillbaka dem. Till och med kommunernas egna organisationer har konstaterat att det är en dålig affär för medborgarna.

De stigande räntorna har satt SBB under hård press det senaste året, och bolaget har tvingats sälja delar av sitt fastighetsinnehav för att försöka banta sina skulder. 

 Ilija Batljan.

Den senaste krisen kan kopplas till Ilija Batljans löften om utdelningar. 

När SBB släppte sitt bokslut i slutet av februari föreslogs en höjning av utdelningen, trots att företaget alltså har ont om pengar.

Den 28 april meddelade SBB att bolaget skulle försöka ta in kapital från ägarna genom att ge ut nytryckta aktier vilket skulle ge 2,6 miljarder.

Samtidigt stod styrelsen fast vid att dela ut nästan lika mycket pengar, det vill säga SBB tänkte ta pengar från ägarna med ena handen och ge tillbaka dem med den andra – en manöver med begränsad logik.

På måndagen sprack planen.

Kreditvärderingsinstitutet S&P som bedömer hur riskfyllt det är att låna ut pengar till företag sänkte betyget för SBB. 

Det innebär att det kommer bli mycket dyrare för SBB att låna framöver.

 

Beskedet kom som en chock för många ägare, särskilt som Ilija Batljan för mindre än två veckor sedan fick det att låta som om kreditbetyget inte var i fara.

Det fick SBB:s aktie att störtdyka. Fallet fortsatte på tisdagen, vid börsens stängning hade aktien gått ned hela 24 procent.

På två dagar har aktien tappat nästan 40 procent och jämfört med toppnivån i slutet av 2021 är hela 90 procent av SBB:s börsvärde, eller nästan 90 miljarder kronor, borta 

SBB måste nu snabbt försöka få ordning på sina finanser samtidigt som förtroendet för Ilija Batljan är skadeskjutet. 

Sent på måndagen meddelade SBB att utdelningen skjuts upp och planerna på en nyemission skrotas. 

Ilija Batljan grundade SBB 2016 efter en karriär först i politiken och sedan i fastighetsbranschen. Han har varit socialdemokratiskt kommunalråd i Nynäshamn men även jobbat på socialdepartementet och som landstingsråd i Stockholm. 

Bara tre år efter grundandet av SBB var han miljardär och som mest var han god för över 10 miljarder kronor.

Nu hopar sig i stället problemen för honom privatekonomiskt. Hans ägarbolag Ilija Batljan Invest hade enligt sin senaste rapport 1,7 miljarder kronor i skulder. Ett annat av hans företag hade ytterligare nära 700 miljoner i banklån i början av 2022.

Samtidigt smälter tillgångarna snabbt ihop.

Enligt ägartjänsten Holdings är värdet på Ilija Batljans innehav på börsen mindre än två miljarder kronor, varav 900 miljoner i SBB-aktier.

När SBB skjuter upp utdelningen blir det svårare för Ilija Batljan att få ihop pengar för att betala räntorna på sina lån. 

Historien om SBB och Ilija Batljan framstår som tidstypisk för Sverige på 2020-talet. Låga räntor har fått många att blunda för allt vad risker heter och framgångar har blåst upp redan välfyllda egon.

En rad fastighetsklippare, stora och små slåss nu för sin överlevnad. Oavsett hur det slutar för Ilija Batljan är han inte den sista vars genistatus kommer tvättas bort.

 

Även för de kommuner som sålt hundratals skolor, kommunhus, äldreboenden och polishus till SBB väntar en rysare. Kommer de att få nya hyresvärdar och vem i så fall?

För alla småsparare som förlorat pengar går det bara att upprepa en lärdom som är sliten men tyvärr sann: om något framstår som för bra för att vara sant beror det oftast på att det är det.

Följ ämnen i artikeln