Det var för väl att Aron Flam friades

Aron Flam vid rättegången i Stockholms Tingsrätt i september 2020.

Komikern Aron Flams användande av symbolen "En svensk tiger" var laglig.

Det kom dessbättre hovrätten fram till i dag.

Minns ni ståhejet på kultursidorna förra hösten?

Polisen hade gjort ett tillslag mot ett lager och konfiskerat ett antal exemplar av Flams bok "Det här är en svensk tiger". Åklagare väckte åtal för upphovsrättsbrott. Skribenter och debattörer rasade.

Den juridiska och principiella frågan handlade om att komikern hade använt en parodi på En svensk tiger, konstnären Bertil Almqvists skapelse från 1941, på sitt bokomslag.

Verket användes i en statlig kampanj under pågående världskrig som syftade till att påminna folk om att vara vaksamma rörande hantering av information.

Flam hade olydigt försett tigern med ett hakkors och hävdade under rättegången i Stockholms tingsrätt att tilltaget var satir på en historisk kampanj och således innanför lagens ramar.

 

Han friades. Åklagaren överklagade till Patent-och marknadsöverdomstolen vid Svea hovrätt, som i dag meddelade dom.

Även denna gång går Flam fri. Där upphör dock likheterna med den första domen.

Den första instansen ansåg att bokomslaget föll under det så kallade parodiundantaget, som balanserar upphovsrätten och som möjliggör satir på klassiska verk och annat som faller under upphovsrätten.

Aron Flams bok ”Det här är en svensk tiger”

Det var detta undantag som gjorde att Sveriges Radio kom undan med att ha gjort om Alfons Åberg till knarklangare och hallick, för att ta ett annat uppmärksammat exempel.

Men överdomstolen gör en annan tolkning. Flams tigerbilder bedöms vara helt självständiga verk.

Det är en viktig markering som ytterst rör balansen mellan yttrandefrihet och upphovsrätt.

 

Så vad händer nu? Är detta det sista vi ser av den här juridiska ledsamheten?

Ja, sannolikt. Åklagare David Ludvigsson borde aldrig ha väckt detta åtal och inser förhoppningsvis efter två nederlag att han inte har någonting mer att hämta.

Helt omöjligt är det dock inte att Högsta domstolen tar upp fallet. Det finns några oklarheter i harmoniseringen av EU:s upphovsrättsregler som justitieråden kan komma att vilja titta på.

Men jag har svårt att tänka mig någonting annat än att Flam frias en tredje gång om det mot förmodan blir ännu en prövning.

I Sverige är det dessbättre tillåtet att driva med klassiker.

 

Följ ämnen i artikeln