Han är Sveriges genom tiderna mest populära partiledare

Bara två kvinnor kvalar in på listan över Sveriges genom tiderna populäraste partiledare.

I topp ligger förre M-ledaren Fredrik Reinfeldt. Bäste S-ledare hittills är Ingvar Carlsson.

Det är Henrik Ekengren Oscarsson, som leder det svenska valforskningsprogrammet, som på sin blogg presenterar listan över Sveriges populäraste partiledare.

De har varje valår sedan 1979 frågat väljarna var de vill placera de då aktiva partiledarna på en skala från -50 (ogillar starkt) till +50 (gillar jättemycket). Topplistan innehåller ingen sammanvägning utan bara den notering som partiledaren fick i sitt bästa val.

Vinnare är förre moderatledaren Fredrik Reinfeldt som gillades i alla tre val som han ledde sitt parti. I valet 2006 var noteringen +18, i det följande valet +21. I det sista valet som han ställde upp som statsministerkandidat siffran +16.

Reinfeldts popularitet hänger samman med svenska folkets betyg på alliansregeringen. Första mandatperioden gav väljarna den betyget 17 på en skala mellan -50 och +50. Det är det bästa betyget för någon regering sedan 1979. Tvåa på listan är S-regeringen mellan 1982 och 88, två mandatperioder, som i genomsnitt fick betyget +15.

Men under den andra mandatperioden för Alliansen, 2010 till och med 2014, sjönk betyget till 7. Även det var hyfsat, borgerliga regeringar har praktiskt taget aldrig kommit upp till den nivån.

Tvåa på listan är förre FP-ledaren Bengt Westerberg som 1985 fick betyget +19. Det gick väldigt bra för dåvarande Folkpartiet, nuvarande Liberalerna, i valet det året, tack var just Westerberg.

Partiet drev då frågan om ”eget rum på långvården”. Men trots det kravet låg partiet kring 4 procent i opinionsmätningarna i början av valrörelsen. Men sedan Westerberg gjorde bra ifrån sig under en rad tv-framträdanden, bland annat en partiledarutfrågning, landade valaresultatet på 14,2 procent, det bästa på mycket länge.

Listans trea är S-ledaren emeritus Ingvar Carlsson som tvingades ta över både uppdraget som S-ledare och jobbet som statsminister efter mordet på Olof Palme 1986. Carlsson tog på många områden Sverige framåt på ett sätt som saknar motsvarigheter i dag.

Han ville att Sverige skulle gå med i EU, och lyckades tillsammans med Carl Bildt och Marit Paulsen ge ja-sidan en vinst i folkomröstningen om medlemskapet. Utan honom hade det aldrig blivit något av ”århundradets skattereform” som kraftigt drog ner marginalskatterna. Och mot sitt partis vilja såg han till att Öresundsbron byggdes.

På listan finns fyra S-ledare, två M-ledare och en vardera från L, KD, MP och V. Ingen centerpartist och ingen SD-ledare är representerad.

Av de tio på listan är bara två kvinnor, trots att Sverige numera har en ganska lång historia med kvinnor på partiledarposten. Av nu verksamma partiledarna är det bara Stefan Löfven som kvalar in.

De kvinnor som kvalar in är språkröret Maria Wetterstrand vars högsta popularitet mättes upp året innan hon avgick. Och Gudrun Schyman som i valet 1988 gjorde succé som V-ledare (hon bytte senare till Feministiskt initiativ) och samlade 12 procent av väljarkåren, Vänsterpartiets hittills överlägset bästa valresultat.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!