Mejla

Lena Mellin

Hon har en jobbig uppförsbacke framför sig

I dag föreslås Nooshi Dadgostar bli ny ordförande för Vänsterpartiet

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Nooshi Dadgostar, 35, föreslås i dag efterträda Jonas Sjöstedt som Vänsterpartiets ledare.

Hon har en jobbig uppförsbacke framför sig.​

Jonas Sjöstedt meddelade redan i januari att han ville sluta efter åtta år som ordförande för Vänsterpartiet. Hans efterträdare skulle ha utsetts vid en kongress i maj.

Men coronapandemin kom emellan och kongressen sköts upp till månadsskiftet oktober och november.

I dag föreslår partiets valberedning att partiets nya ordförande blir Nooshi Dadgostar, 35, riksdagsledamot och vice ordförande i partiet. Hon är den enda kandidaten.

Dadgostar kommer att ha en uppförsbacke framför sig och skälen är flera.

I dag föreslås Nooshi Dadgostar bli ny ordförande för Vänsterpartiet.
Foto: LOTTE FERNVALL
I dag föreslås Nooshi Dadgostar bli ny ordförande för Vänsterpartiet.

1. Okänd. Jonas Sjöstedt hade en mer publik karriär bakom sig när han valdes 2012.

Han hade bland annat varit riksdagsledamot och ledamot av EU-parlamentet och utmanade offentligt sin företrädare Lars Ohly. Det väckte stor uppmärksamhet.

Nooshi Dadgostar är däremot i det närmaste helt okänd för de allra flesta.

2. Oerfaren. Dadgostar har visserligen varit aktiv i kommunalpolitiken i Botkyrka utanför Stockholm och har suttit i riksdagen sedan 2014. Men i politikens toppskikt måste man ändå betrakta henne som en nykomling. Det är en mycket speciell miljö och det är lätt att bli körd av banan om man inte kan knepen.

Dem kommer hon självklart att lära sig så småningom. Men risken finns att hon på vägen råkar ut för incidenter som skadar hennes auktoritet.

Dadgostar har redan föreslagit att V gör gemensam sak med M och KD, och därmed SD, för att stoppa regeringens förslag om att sänka arbetsgivaravgiften för unga. Det blev, initialt i alla fall, ingen succé. SD nappade direkt, medan M och KD avvaktar.

3. Vänsterpartiets roll. Under förra mandatperioden var V regeringens samarbetspartner i allt som hade med statens utgifter och inkomster att göra. Det var en självklar, och ganska lätt definierad roll.

Sedan valet 2018 har situationen blivit knepigare. Vänsterpartiet är det enda oppositionspartiet till vänster om regeringssamarbetet. För att till fullo lyckas med sin oppositionsroll, det vill säga förmå regeringen och dess samarbetspartier att vända sig om Vänsterpartiet tycker att förslagen är fel, krävs att man går i armkrok med M, KD - och indirekt även med SD.

Jonas Sjöstedt har lyckats manövrera i den här svårnavigerade miljön. För att klara det krävs både skicklighet, vilket i sin tur ofta kräver erfarenhet.

Med all sannolikhet kommer det att dröja innan Nooshi Dadgostar förvärvat den här kunskapen - och fingertoppskänslan.

Nooshi Dadgostar är Vänsterpartiets andra kvinnliga partiledare. Den första var Gudrun Schyman som dock efterträddes av ett delat ledarskap bestående av två kvinnor under ett övergångsår efter sin avgång.

I valet för två år sedan röstade åtta procent av väljarna på Vänsterpartiet. Det var partiets fjärde bästa resultat genom tiderna och det bästa under Jonas Sjöstedts tid som partiledare.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Dadgostar kommer att ha en uppförsbacke framför sig och skälen är flera.

Det här är Nooshi Dadgostar

Hon är 35 år och är född på en flyktingförläggning i Ängelholm, Skåne. Hennes föräldrar kommer från Iran och hon är uppvuxen i Göteborg.

Dadgostar valdes in i riksdagen 2014. Innan dess var hon aktiv i kommunalpolitiken i Stockholmskommunen Botkyrka och drivande i nätverket ”Alby är inte till salu” som ville stoppa försäljningen av allmännyttiga bostadshus.

Foto: Henrik Montgomery
Jonas Sjöstedt (V) med sina avtackningspresenter vid riksdagsårets första partiledardebatt i riksdagen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE