Mejla

Wolfgang Hansson

Mörka moln hopar sig över Trumps comeback

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Mörka moln börjar hopa sig över Donald Trumps planer på att ställa upp i presidentvalet 2024.

När han nu tvingas lämna ut sina deklarationer kan där finnas politiskt sprängstoff.

En halv miljon döda amerikaner i covid-19 är en smärtsam påminnelse om ex-presidentens största misslyckande.

Under sina fyra år som president fick Donald Trump tillsätta tre domare i Högsta domstolen. Om han tänkt sig att de på något sätt skulle återgälda sina utnämningar måste ex-presidenten vara besviken.

Högsta domstolen beslöt i går i total enighet att Donald Trump måste lämna ut sina deklarationer för åtta av de senaste åren till en åklagare i New York. Denne granskar om Trump gjort sig skyldig till några brott när det gäller utbetalningar till två före detta "fotomodeller" för att de skulle hålla tyst om sina sexuella relationer med Donald Trump inför valet 2016.

Men utredningen var vidgats och handlar också om andra misstänkta oegentligheter.

För en person som funderar på om han ska ställa upp i nästa presidentval är beskedet en svår motgång.

”Mörka moln börjar hopa sig över Donald Trumps planer på att ställa upp i presidentvalet 2024”, skriver Wolfgang Hansson.
Foto: Pablo Martinez Monsivais / TT
”Mörka moln börjar hopa sig över Donald Trumps planer på att ställa upp i presidentvalet 2024”, skriver Wolfgang Hansson.

Deklarationerna kan innehålla politiskt sprängstoff som allvarligt kan skada Donald Trumps möjligheter att vinna 2024 eller ens bli utsedd till det republikanska partiets kandidat. De kommer visserligen inte att offentliggöras för allmänheten men möjligheten för läckor är stor.

Vissa avslöjanden om deklarationerna gjordes redan av New York Times inför valet i november. Exempelvis att Trump bara betalade cirka 7 000 kronor i federal inkomstskatt under sitt första år som president. Det verkade ha begränsad påverkan på väljarkåren.

Men den utredning som nu pågår kan resultera i åtal, rättegång och kanske till och med fängelsestraff beroende på den eventuella bevisning som åklagaren kan presentera.

Svårt övertyga

HD:s beslut rör inte bara själva deklarationerna utan tiotusentals dokument som deklarationerna bygger på. Sannolikt kommer det att ta lång tid att gå igenom allt och under tiden kommer hotet om åtal att hänga över Trump. Något som gör det svårare för honom att övertyga republikaner om att han förtjänar en chans till att bli president.

Ledningen för republikanerna vill ta tillbaka makten i kongressen i mellanårsvalet om två år och presidentmakten om fyra. Trots sin avsevärda popularitet bland en stor grupp väljare så utgör Trump ett högriskprojekt. Partiet vill helst satsa på en kandidat som de anser ha goda chanser att slå Joe Biden eller den som blir demokraternas kandidat 2024. Risk för åtal och fängelsestraff är inget man bör ha med sig i bagaget.

Trump har slagits med näbbar och klor för att slippa lämna ut sina deklarationer. Detta är andra gången han gick till HD i ett försök att hålla dem hemliga trots att han inför valet 2016 lovade att liksom alla tidigare presidentkandidater offentliggöra deklarationerna.
Utredningen kan givetvis sluta med att inget åtal väcks men eftersom processen är långvarig riskerar den ändå att skada Trumps chanser.

En annan faktor som verkar i samma riktning är gårdagens besked om att en halv miljon amerikaner avlidit av covid-19. Även om denna tragiska milstolpe passerades med Joe Biden i Vita huset så undgår det ingen att det var Donald Trump som styrde skeppet fram till för en månad sedan.

USA leder inte bara överlägset i totala antalet döda i världen utan ligger också bland de högsta sett till folkmängden.

Gjorde stor skada

Anthony Fauci, USA:s Tegnell, som hittills undvikit att kritisera Trumo riktar nu skrap kritik mot den förre presidenten för hans hantering av pandemin. Han menar att USA aldrig hamnat i den här situation om det inte vore för politiseringen av hur pandemin skulle bekämpas.

– Medan smittskyddsexperterna vädjade till medborgarna att följa restriktionerna hade vi en president som ville "befria Virginia, befria Michigan", konstaterar Fauci. Bristen på engagemang i den högsta ledningen för att göra saker baserade på vetenskap gjorde stor skada.

Foto: Graeme Jennings / TT
Anthony Fauci.

Fauci är fortfarande en respekterad gestalt i båda politiska lägren. Därför väger hans kritik mot Trump extra tungt.

De flesta analyser av valutgången pekar ut Trumps misslyckade hantering av pandemin som den största faktorn till att han förlorade valet. Detta faktum kommer att fortsätta ligga som en våt filt över Trump om han försöker ställa upp igen.

Kanske är det därför han dröjer med ett besked om sin politiska framtid.

Publicerad:

LÄS VIDARE