Han är verkligen ”killen vid grillen”

L-ledaren lever upp till partiets beskrivning av honom

ALMEDALEN. Bara så att ni vet.

Liberalernas Johan Pehrson är ”killen vid grillen”.

Så presenterades han i alla fall av sitt parti före sitt första tal i Almedalen.

Johan Pehrsons partiledardebut i Almedalen var för långt och för rörigt. Men det räddades av Pehrsons personlighet. Den liknar hans egen beskrivning av Liberalernas kriminalpolitik.

– Den som vill få stopp för det här måste ha både en stålhandske och en lovikkavante. Med kraft och med värme.

Pehrson är lite både och. Rolig och allvarlig. Sammanhängande och inte så konsistent. Medkännande och sträng.

Huvudbudskapet i Pehrsons tal var att Sverige behöver en ny borgerlig regering. Och att Liberalerna är en del av den.

Socialdemokraterna gjorde rätt när de ansökte om svensk medlemskap i Nato. Men det mesta andra har varit fel.

- Till er vill jag säga att en röst på Liberalerna är en röst på en regering som faktiskt kan ta tag i allt det utanförskap som de rödgröna har misslyckats med.

 

Johan Pehrson är en person med gott humör. Kanske var det därför Liberala ungdomsförbundets vice ordförande Erik Berg presenterade Johan Persson som ”killen vid grillen”, en okomplicerad typ som som småsnackande svänger ihop något utan större krusiduller. Jag vet inte, men det skulle kunna vara så.

Men när det gäller Sverigedemokraterna dämpas det goda humöret radikalt hos Pehrson. Relationen till SD är komplicerad inom Liberalerna. En falang står ut med samarbetet, en annan inte.

I en intervju i Sveriges radio under onsdagen verkade Johan Pehrson redan trött på diskussionen om SD:

– Vad Jimmie Åkesson tycker om Liberalerna är det minsta jag oroar mig för, sade han i bestämd ton.

Det är i det ljuset man ska se Liberalernas tal om en borgerlig regering. Inget av de gamla allianspartierna kallar SD för ett borgerligt parti.

Skolan är Liberalernas viktigaste valfråga enligt Johan Pehrson som påpekar att frågan innehåller många aspekter, exempelvis kampen mot segregation och för jämställdhet.

– Liberalerna är partiet för dem som vill sätta skolan först, sade han.

Johan Pehrson (L)

Under Nyamko Sabunis nära tre år som partiledare lämnade Liberalerna under lång tid skolfrågan. Det var ett strategiskt missgrepp. Skolan var Liberalernas absolut starkaste fråga, väljarna tyckte att partiet hade svensk politiks bästa lösningar för skolan och undervisningen.

Pehrson har under sin korta tid som partiledare styrt tillbaka mot skolan. Helt rätt, har man ett vinnande kort ska man självfallet använda det. Allt annat är korkat.

Tidigare har Liberalerna lagt, eller aviserat, följande förslag på skolans område:

• Skärpta krav på kvalitet i friskolor liksom begränsningar av vinsterna i friskoleföretagen. Förslaget är inte klart ännu men ska i sin helhet presenteras före valet.

Stopp för religiösa friskolor. Liberalerna vill bli av med alla religiösa friskolor, både dem som redan finns och dem som eventuellt planeras.

• Nytt nationellt kösystem för skolavet. Man ska inte kunna ställa sig i kö till en skola mer än ett år innan den önskade utbildningen startar.

Under Liberalernas eftermiddag i Almedalen presenterades ytterligare ett skolförslag.

• 1 000 nya speciallärare ska finnas i skolan vid nästa val, om fyra år. De ska jobba med enskild undervisning eller särskilda undervisningsgrupper. Avsikten är att fler elever ska få det stöd de behöver för att få godkända betyg. Fyra av fem läare hävdar att alla deras elever inte får det stöd de behöver för att tillgodogöra sig hela eller delar av undervisningen.

I dag finns 5 500 speciallärare.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.