Erdogan utnyttjar terrordåd för att pressa väst

Turkiets president Erdogan var snabb med att använda terrordådet i Istanbul för att pressa västvärlden att terrorstämpla de syriska kurderna som tidigare varit hjältar i väst.

Detta samtidigt som han blockerade all information genom att under mer än ett halvt dygn mer eller mindre stänga ner sociala medier.

Följ ämnen
Nato

Ingen tvekan råder om att Turkiet är ett land som under de senaste 20 åren periodvis varit hårt drabbad av terrorism. Jag har själv på plats bevakat två terrordåd i landet.

Men det är alltid svårt att få en entydig bild av vem eller vilka det är som ligger bakom dåden. Detta trots att den turkiska regeringen ofta är väldigt snabb med att peka ut de skyldiga. De handlar nästan alltid om den terrorstämplade kurdiska gruppen PKK eller Islamiska staten.

Den här gången hävdar regeringen att det handlar om PKK i samarbete med de syriska kurdernas politiska gren PYD. Terrordådet ska till och med ha planerats i staden Kobane som behärskas av PYD och dess väpnade gren YPG.

Bild från gatan innan explosionen sker. Ringen visar var den inträffade.

Erdogans talesman utnyttjade snabbt helgens terrordåd på en gågata i Istanbul för att sätta press på USA och andra västländer som hyllat PYD/YPG som hjältar för deras insats i den Nato-ledda koalitionen som krossade Islamiska statens så kallade kalifat.

– Det internationella samfundet måste vakna, säger presidentens kommunikationschef. Terrorattacker mot vår civilbefolkning är direkta och indirekta konsekvenser av vissa länders stöd för terrorgrupper. Dessa länder måste omedelbart upphöra med sitt direkta och indirekta stöd om de vill vara vänner med Turkiet.

I klartext vill Turkiet få omvärlden att terrorstämpla PYD och YPG. PYD förnekade inblandning i attentatet.

Sverige, EU och USA klassar sedan länge turkiska PKK som en terrororganisation men har behandlat de syriska kurderna på ett helt annat sätt. Särskilt sedan de tog upp striden mot Syriens diktator Bashar al-Assad i inbördeskriget i Syrien och i praktiken fungerade som Natos marktrupper när IS besegrades.

Krokben för Sverige

Den skillnaden är ett viktigt skäl till att Turkiet satt krokben för Sveriges och Finlands Nato-medlemskap. Nu använder Erdogan Istanbuldådet för att pressa även övriga Nato att köpa Turkiets bild av läget. Den är att PKK och PYD/YPG i princip är samma organisation och samarbetar tätt för att underminera Turkiets säkerhet med målet att på sikt bilda en kurdisk stat av delar av Turkiet, Syrien, Irak och Iran.

Men så länge Joe Biden styr i Vita huset är det mycket osannolikt att USA skulle ändra inställning till PYD/YPG. Vilket innebär att övriga Nato-länder förmodligen intar samma hållning. Även om USA och en rad andra Nato-länder var mycket snabba med att fördöma dådet i Istanbul.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anländer till G20-mötet i Indonesien, söndagen den 13 november.

Omvärlden uttrycker dock inget stöd för den turkiska regeringens beslut att stänga ner Facebook, Twitter, Youtube, Instagram och andra sociala medier för att "stoppa desinformation" och "ryktesspridning" efter dådet.

Snarare ser man det som ett bevis på Turkiets bristande demokrati. Den turkiska regeringen vill ha total kontroll över vilken information som kommer ut och själva forma bilden av vem eller vilka som är skyldiga till terrordådet.
Erdogan har varit på krigstigen mot sociala medier ända sedan protesterna mot att bygga en moské i Gehzi-parken i Istanbul 2013.

Tre år senare införde han en lag som ger staten rätt att med en knapptryckning begränsa eller helt stänga av tillgången till internet och sociala medier. Det har skett ett antal gånger, bland annat när Turkiet attackerade de syriska kurdernas områden i en storoffensiv 2019.

Kontrollen av internet är bara ett av de demokratiska problemen i Turkiet där många journalister sitter fängslade, där nästan alla stora medie-kanaler behärskas av regimen och där domstolarna inte längre är oberoende.

Stort pådrag efter explosionen.

Det går inte heller att bortse från att det senaste terrordådet på ett sätt spelar Erdogan i händerna inför det val som ska hållas i sommar och där opinionsmätningarna visar att Erdogan riskerar att förlora.

Ett sätt att vända valvinden kan vara att visa att han är tuff mot den terrorism som drabbar den egna befolkningen. Det är även i det ljuset som hans krav på Sverige att utvisa personer som Turkiet hävdar är terrorister, ska ses.