Åtalet kan bli början till slutet för Trump

Det snackas mycket om att åtalet kommer att gynna Trump.

En sanning med stor modifikation.

Kärnväljarna överger honom aldrig men det blir svårare för honom att locka nya väljare.

I kulisserna väntar dessutom flera åtal.

Enligt den numera starkt etablerade ”lex Trump” kan ex-presidenten vända alla skandaler som normalt skulle krossa alla andra politiker, till sin egen fördel.

Han har gjort det otaliga gånger tidigare. Hans kvinnofientliga och sexistiska uttalande om hur han får kvinnor i säng. Hans beundrande inställning till Vladimir Putin. Han har stått inför riksrätt två gånger med leder fortfarande i opinionsmätningarna om vem ska kan bli partiets kandidat 2024. Trump är en politikens Houdini.

Så enligt den modellen borde även åtalet mot Trump vara en fördel för honom.

Jag tror dock att vi kan stå inför ett läge där ”lex Trump” inte längre gäller.

När Trump kom fram 2016 var han en frisk fläkt, en helt ny typ av politiker. Många var beredda att ge honom en chans även om de samtidigt rynkade på näsan åt hans språkbruk och burdusa uppträdande.

I dag finns det en utbredd trötthet på den skrävlande fastighetsmiljardären. Till och med många republikaner är less på att han inte kan släppa valförlusten 2020 utan fortsätter sina lögner om att omfattande fusk gjorde att han förlorade.

Historiskt åtal

Vi vet inte de exakta åtalspunkterna ännu men sannolikt handlar det om brott mot kampanjlagarna när han lät sin advokat betala 130 000 dollar till porrstjärnan Stormy Daniels så att hon inför valrörelsen skulle hålla tyst om deras sexäventyr.

Ett brott som säkert många väljare rycker på axlarna åt. Men det är sällan en fördel för en politiker att stå under åtal, eller ännu värre, vara dömd för ett brott.

Man ska heller inte underskatta att det är ett historiskt åtal. Aldrig tidigare har en före detta president ställts inför rätta. Det visar att ingen står över lagen.

Dessutom väntar risken för ytterligare ett antal åtal i kulisserna.

Trump hotas av åtal för att han försökt påverka utgången av presidentvalet 2020 i delstaten Georgia där det mest flagranta beviset är hans telefonsamtal till den högste valansvarige Brad Raffensperger där Trump ber honom ”hitta” ytterligare några tusen röster så att han kan vinna.

Ex-presidenten misstänkts för att ha tagit med sig hundratals hemligstämplade dokument till hemmet i Palm Beach, Florida när han lämnade Vita huset. Ett potentiellt mycket allvarligt brott.

Trump hotas av flera åtal.

Tydlig taktik

Den kanske allvarligaste anklagelsen rör Trumps roll i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Trump kan åtalas för att ha försökt genomföra en statskupp. Justitiedepartementet avgör om det blir ett åtal, troligen den demokratiske justitieminister Merrick Garland personligen.

Trumps taktik är redan tydlig.

Han framställer åtalet inte bara som en häxjakt mot honom personligen utan som ett angrepp på Amerika.

Här har han stöd från många i det republikanska etablissemanget. Till och med från Ron DeSantis och ett antal andra av dem som väntas bli Trumps utmanare om presidentposten 2024.

Tucker Carlson, inflytelserik talkshow-värd hos kanalen Fox, har gått fullständigt bananas. Han kallar åtalet för ett större övergrepp än stormningen av kongressen.

Då har man tappat alla proportioner.

Men försöken att trumma upp en stark vrede bland republikanska väljare är ur Trumps synvinkel det bästa han kan göra. I det här läget gäller det att mobilisera anhängarna. Det har redan lett till att bidragen till hans presidentvalskampanj ökat dramatiskt.

Osäkerhetsfaktor

Trumps kärnväljare kommer aldrig att överge honom oavsett vad han gör. En del andra republikaner går säkert också att återbörda till Trumplägret. 

Men ska han vinna presidentvalet 2024 måste han få ett bredare stöd bland de oberoende väljare som ibland röstar med republikanerna och ibland med demokraterna. Det är där jag tror han kommer att fallera.

Åtalet och inte ens en fällande dom, hindrar Trump från att ställa upp i presidentvalet.

Men aptiten hos denna grupp att rösta för en åtalad och kanske dömd Trump kommer inte att vara särskilt stor. Även om en osäkerhetsfaktor är att vi ännu inte vet helt säkert ifall Biden ställer upp till omval eller om det blir en annan demokratisk kandidat.

”Lex Trump” kan dock hjälpa Trump att vinna primärvalen i början av nästa år och bli partiets kandidat. I primärvalen är det ideologiskt motiverade och konservativa republikaner som brukar vara i majoritet. Lyckas Trump få ut sina kärnväljare har han en god chans trots åtalet.

Men när det väl blir presidentval i november 2024 tror jag han riskerar att stöta på patrull.

Korkat döma ut Trump

För demokraterna kan det rentav vara en fördel om Biden ställs mot Trump snarare än en yngre och fräschare republikansk kandidat.

Republikanerna driver tesen att åtalet mot Trump är politiskt motiverat. Beviset för detta är att den aktuelle distriktsåklagaren Alvin Bragg är demokrat. Men i så fall är nästan alla åtal i USA politiska. Den är här typen av poster tillsätts i allmänna val i USA. Några åklagare är republikaner, andra är demokrater. De förväntas tillämpa lagen lika för alla. 

Men i det starkt polariserade USA verkar det som många amerikaner inte ens begriper hur deras eget rättssystem fungerar. Eller så försöker republikanerna bara utnyttja det faktum att Bragg är demokrat.

Det är ett och ett halvt år kvar till nästa presidentval. Åtalet gör att Trump åter kommer att dominera media totalt. Mycket kan hända. Det vore korkat att tvärsäkert dömda ut Trumps chanser att vända situationen till sin fördel.

Men inget talar för att ”Lex Trump” gäller för evigt.