Putin kan vinna kriget för att västledarna missat en viktig sak

Det snackas mycket om stridsvagnar och stridsflyg till Ukraina men västledarna verkar ha glömt en väldigt viktig ingrediens i kriget.

Om inte Nato snabbt ökar sin produktion av ammunition kan Putin vinna därför att Ukraina inte har något att avfyra från alla de moderna vapen väst levererat.

Följ ämnen
Nato
Ukraina

I motsats till Nato-länderna har Ryssland sedan länge satt sin vapenindustri på krigsfot. I vapenfabrikerna jobbas det treskift trots att sanktionerna gjort att det råder brist på vissa komponenter.

Från början hade få väntat sig att kriget skulle hålla på så länge. Varken väst eller Ryssland. Men medan ryssarna verkar ha dragit slutsatsen att kriget kommer att hålla på länge har den insikten inte på samma sätt slagit rot i Nato-ledarnas medvetande.

Varningarna om brist på ammunition har funnits en längre tid och det är alltid svårt att skilja de välmotiverade desperata ropen från de som handlar om att bygga upp berg av utrustning "för säkerhets skull".

Men i veckan gick självaste Nato-chefen Jens Stoltenberg ut och varnade för brister på viktig ammunition.

– Även om nya beställningar för grovkalibrig ammunition lades i dag skulle det ta 28 månader innan den kan levereras, hävdar Stoltenberg.

För medan Europas ledare - och även Ukrainas - varit fullt upptagna med att diskutera hur många stridsvagnar, hur mycket luftvärn och om man möjligen även skulle leverera stridsflyg så verkar få ha tänkt på att dessa vapen även kräver ammunition.

 

Föråldrad krigföring

Efter Berlinmurens fall 1989 och Sovjetunionens kollaps två år senare drog många länder i väst ner kraftigt på sina försvarsbudgetar. Inte bara Sverige mer eller mindre avvecklade sitt försvar.

I samband med den förändringen grundlades även övertygelsen att konventionell krigföring á la andra världskriget där stora arméer står mot varandra var något som hörde till historien. Modern krigföring handlade om små rörliga förband, cyberkrig, assymetrisk krigföring och annat.

Den inställningen vann ännu mer terräng efter terrorattackerna i USA den 11 september 2001. När man jagar terrorister krävs varken artilleripjäser eller antitank-robotar.

Följden blev att vapenindustrierna i västvärlden ställde om. Finns det inga beställningar på den typ av ammunition som används vid gammaldags krigföring så lägger företagen ner den.

Då är det inte bara att trycka på knappen för att få igång massproduktion igen många år senare.

Hittills har varken USA eller EU velat sätta sin industri på krigsfot. Kanske är det vad som krävs för att snabbt kunna producera den mängd ammunition som Ukraina behöver. Men också för att ersätta den ammunition som nu tas ur de västerländska förråden och skickas till Ukraina.

Bristen på ammunition hos väst kan leda till att Ryssland vinner kriget.

Dålig kapacitet

Nato-länderna vill ju inte plötsligt stå utan möjligheter att försvara sig i händelse av en attack. Även om en sådan i nuläget inte känns särskilt trolig.

Redan i dag sägs både Ryssland och Ukraina lida sådan brist på ammunition att de börjat ransonera sina attacker. Ändå gör de av med ammunition mycket snabbare än den kan ersättas.

USA har hittills levererat en miljon artillerigranater av standardmodellen 155 mm till Ukraina. Men den amerikanska produktionskapaciteten är i dag maximerad till 93 000 granater per år. Även om USA snabbt skulle kunna öka produktionen till viss del blir underskottet enormt.

Ukraina sägs i dag avfyra i snitt 4 800 155mm artillerigranater per dag. Det är mer än vad USA tillverkar på en månad.

Pansarvärnsroboten Javelin har gjort avsevärd skada på de ryska trupperna. USA har hittills skickat 8 500 Javelins till Ukraina. Det är en tredjedel av USA:s lager. Den amerikanska kapaciteten att producera nya ligger på 1 000 per år.

 

Undvikas till varje pris

Förhandlingar pågår just nu i en rad Nato-länder med olika vapentillverkare för att snabbt öka produktionskapaciteten. Men så länge kontrakten inte skrivs på gör vapentillverkarna inte de nödvändiga investeringarna.

Det är lätt att föreställa sig vad som händer om Ryssland startar en ny offensiv längs flera frontavsnitt samtidigt som Ukraina får slut på ammunition eller tvingas ransonera den kraftigt.

– Ammunition är viktigare än alla symboliska diskussioner om vapen, säger Nico Lange, militärexpert vid Mucnhens säkerhetskopnferens som ska hållas i helgen och tidigare stabschef vid det tyska försvarsministeriet, till tyska public service-bolaget Deutche Welle.

– Den ryska krigföringen med attacker längs många frontavsnitt kan bara lyckas om Ukraina får slut på ammunition. Det måste undvikas till varje pris.

Många experter anser att väst borde ha insett behovet av en kraftig ökning av ammunitionskapaciteten långt tidigare.

Det vore en minst sagt både pinsam och farlig säkerhetspolitisk blunder om Putin kan vinna kriget därför att väst inte lyckas producera tillräckligt med ammunition för Ukraina.