Rohwedder: Centerkatastrof i opinionen

Centerväljarna lämnar partiet och går till Socialdemokraterna.

Den nya centerledaren har haft en mardrömsstart i opinionen, och stödet fortsätter att sjunka.

Centern har inte haft så lågt stöd på nästan tio år, visar den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop.

Visst hade Annie Lööf också det motigt i opinionen när hon valdes till partiledare 2011. Krisen var ett faktum idéprogramskandalen briserade strax före jul 2012. Stödet störtdök ner under 3 procent. Idéerna om öppna gränser och månggifte sopades snabbt undan men det tog lång tid för partiet att återhämta sig.

I Aftonbladet/Demoskops nya mätning har Centern 4,4 procents väljarstöd. Det är en minskning med 1,1 procentenheter sedan den förra mätningen och Centern har inte haft ett lika lågt stöd sedan våren 2014.

För den nya partiledaren Muharrem Demirok är det en mardrömsstart. När Annie Lööf hade sin opinionskris var Centerns position en helt annan. Lööf var näringsminister i Alliansregeringen och Centern hade tydliga vänner i politiken.

I dag är Centerns närmaste politiska vän också deras stora problem.

I Centerns valanalys beklagade partiet att Centern inte gått in i ett närmare samarbete med Socialdemokraterna efter att januariavtalet hade fallit. Sedan januariavtalet ingicks har partiet fått se sina väljare bli allt mer vänligt inställda till Socialdemokraterna. Nästan för vänligt inställda – det är till sossarna som Centerväljarna går.

För centerväljarna som svarat på Aftonbladet/Demoskops enkät är det fortsatt den hårda linjen mot SD som varit avgörande i deras val av parti.

Muharrem Demirok.

Miljöpartiets stora problem

Det fortsätter att gå bra för Socialdemokraterna i opinionen. Sedan valet har de ökat i nästan varje mätning och ligger nu på 34,3 procent. Socialdemokraterna har inte legat såhär högt i opinionen sedan årsskiftet 2013/2014.

Miljöpartiet fortsätter att ligga en bra bit under riksdagsspärren. Efter årets första mätning då de fick skräcksiffran 2,4 procent har de återhämtat sig något. I marsmätningen får de 2,8 procent, en siffra som inget parti kan känns sig nöjt med. Utöver detta dras Miljöpartiet också med ett lågt stöd för sina två språkrör.

Miljöpartiet klarar sig över riksdagsvalen med hjälp av stödröster från Vänstern och Socialdemokraterna. Mellan valen är det betydligt kämpigare i partiet i opinionen.

Låga opinionssiffror är dock betydligt lättare att hantera om ett parti sitter i regering. Den interna kritiken är inte lika högljudd inom ett parti som sitter i regering och det har varit lättare för Miljöpartiet att hantera en sviktande opinion under sina år i den rödgröna regeringen. Nu famlar partiet efter sätt att nå ut med sitt politiska budskap, men opinionen talar sitt tydliga språk – de lyckas inte.

Motvind för L och Johan Pehrson.

Regeringspartierna går uppåt

För de tre regeringspartierna och deras samarbetspartner SD visar opinionen svagt uppåt. Det sammanlagda stödet för partierna ökar med 1,8 procentenheter till 48,6. Stödet för oppositionen minskar något till 49,7. Framförallt är det Centern som bidrar till tappet.

Både Liberalerna och Kristdemokraterna kämpar på. Liberalerna dök ner under riksdagsspärren i början av året och ligger kvar där med 3,5 procent i den här mätningen.

För Kristdemokraterna går det svagt uppåt och de landar på 4,4 procent. Kristdemokraternas stora problem är att de delar väljare med Moderaterna och Sverigedemokraterna och enligt sin egen valanalys finns det egentligen ingen anledning att rösta på just KD, i stället för M och SD.