Mejla

Oisín Cantwell

Vill vi verkligen tillbaka till en tid utan kvinnliga poliser?

Arkivbild. Bilden har inget samband med händelserna i texten.
Arkivbild. Bilden har inget samband med händelserna i texten.

KOLUMNISTER

Videon där tre kvinnliga poliser misslyckas med att få stopp på en aggressiv man har fått över tre miljoner visningar i sociala medier sedan i går.

Det är vämjeligt att se alla mansgrisiga kommentarer som filmen har gett upphov till.

Ett av samtidens mer bisarra fenomen är att så många anser sig vara experter på allt mellan himmel och jord.

Ena dagen kryllar nätet av folk som vet vad det innebär att vara ansvarig utgivare för en tidning, andra dagen har politiker, ledarskribenter och annat löst folk plötsligt förvandlats till teaterkritiker som sågar en pjäs de inte har sett.

Sedan ett dygn tillbaka antar en betydande andel av alla dessa universalgenier skepnaden av instruktör på Polishögskolan som lär ut hur våldsamma människor ska hanteras.

Detta sedan någon på Facebook lade ut en video från en händelse i Fagersjö i södra Stockholm tidigt på morgonen den 20 mars i år.

En hyresgäst i en genomgångsbostad för nyanlända försökte tända eld på lakan och gav sig på en väktare och dennes bil.

Polis larmades och den fem minuter långa filmen visar hur de tre poliserna misslyckas med att övermanna den våldsamma mannen.

Han svingar något slags metallhygge och plockar upp en sten som han hotar kasta mot dem. Poliserna försöker brotta ner mannen men får inte på honom handfängsel. Han slår ner en av dem. Inte heller den manlige väktaren lyckas oskadliggöra honom.

Videon slutar med att mannen lugnt promenerar från platsen.
23 timmar senare har den med 3,2 miljoner visningar blivit en skrattfest för dem som tycker att en farlig situation är stor humor. Självsäkert slås det dessutom fast att poliserna borde ha skjutit mannen.

Borde verkligen skott ha avlossats? Enligt polislagens tionde paragraf får våld användas bland annat om polisen möts med våld eller hot om våld.

Men det måste finnas proportioner. Att skjuta en människa är ingen lek. Rutinerade poliser som jag i dag har pratat med anser att det vore oförsvarligt att använda pistol. De var fyra mot en person som inte var beväpnad med kniv eller skjutvapen. Knappast en nödvärnssituation som motiverar potentiellt dödligt våld.

Även jag tycker att ingripandet ser tämligen lamt ut, men inser att jag vet för lite om situationen för att våga ha en säker uppfattning.

Det finns exempel på att personer som befinner sig i en psykos eller har drogat sig fortsätter att attackera även efter att ha blivit skjutna. Poliserna använde pepparspray mot mannen. Det brukar ofta bita, men inte denna gång.

En annan aspekt på den pågående virala succén är att den har blivit julafton för allsköns rasister och manschauvinister. Att dessa två populationer gör gemensam sak är inget att förvånas över, då de till stor del består av samma människor.

"Späda tjejer ska inte få vara poliser". "Tre hästsvansar mot en nolla". "Sötnosar, polisyrket är inget för er", för att ta några av de mer rumsrena exemplen.

Vad vill egentligen alla dessa höhö-grabbar leva i för värld? Vill de resa tillbaka till 1957, då Tage Erlander var statsminister, kidsen lyssnade på Elvis och det ännu skulle dröja ett år tills de första kvinnliga poliserna började patrullera?

Vi som har jobbat i en enkönad miljö vet att det är en mindre god idé. Alla yrken mår bra av att det finns både män och kvinnor representerade.

Och det är inte svårt att hitta manliga poliser som vittnar om att människor de möter på fältet inte sällan lyssnar mer på en kvinna än en man.

Det är för övrigt inte säkert att situationen hade slutat annorlunda om endast manliga poliser varit inblandade.

I varje fall ligger det till som en före detta polis, det vill säga en person som vet vad den talar om, twittrade i går:

"Alla poliser, oavsett kön, har sin överman och riskerar att hamna i skiten".

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Oisín Cantwell

Polishögskolan

Tage Erlander

Polisen (myndighet)