Mejla

Lena Mellin

Det var det enda möjliga för Federley

Politik bygger på förtroende – det fattade han

Publicerad:

KOLUMNISTER

Politik är en förtroendebransch.​

Fredrick Federleys förtroende är rejält skadat.

Alltså gör han det enda möjliga – lämnar politiken.

I sådana här sammanhang är skillnaden mellan tvång och frivillighet alltid hårfin.

Centerpartiet hävdar att Fredrick Federley lämnar politiken utan några som helst påtryckningar, han har själv fattat det svåra beslutet.

Men både Centerns partiledaren Annie Lööf och partisekreteraren Michael Arthursson hävdar att beslutet är ”klokt”. Jag skulle vilja påstå att det betyder att de haft minst ett finger med i spelet.

Fredrick Federley är en av Centerpartiets främsta företrädare. Han har varit ordförande i Centerns ungdomsförbund, Cuf, suttit i riksdagen i åtta år och är ledamot i EU-parlamentet sedan 2014.

Han är också sitt partis andre vice ordförande och har stått Annie Lööf nära sedan tiden i Cuf där hon var vice ordförande och de både gick emot partilinjen i den heta striden om FRA-lagen, lagen som ger Försvarets radioanstalt rätt att signalspana i kabelburen teletrafik, i ett uppmärksammat uppror mot partipiskan.

Det som fällde Federley är inte en helt enkel historia. En Fredrick Federley närstående har begått en rad grova sexbrott mot barn. Han dömdes till ett längre fängelsestraff 2014.

Federley kan givetvis inte göras ansvarig för brott den närstående begått innan, såvitt man vet, de lärde känna varandra.

Fredrick Federley.
Foto: Björn Lindahl
Fredrick Federley.

Men åtminstone i september, eventuellt tidigare fick Federley kännedom om den närståendes brottskatalog. Trots att han borde begripit att det var känsligt informerade han inte den övriga partiledningen förrän i slutet av november, i samband med att historien briserade i media. Det beseglade hans öde.

Federley har inte heller hållit sig till sanningen. Han sade att han omedelbart brutit med den närstående när han fick kunskap om hans bakgrund.

Det gjorde han dock inte. Vid flera tillfällen bistod den närstående i produktionen av Federleys veckoshow på Facebook, ”Fredag med Fredrick”.

Politik är en förtroendebransch. Fredrik Federleys förtroende eroderade, inte bara på grund av relationen till den närstående. Utan också för att han uppenbarligen inte förstått att den kunde vara besvärande för honom själv, men också för Centern.

Det var också vad Michael Arthursson och Annie Lööf sade i sina första uttalanden. Förtroendet för Federley var skadat.

Därmed var det bara en tidsfråga när han skulle kasta in handduken.

Du kanske tycker att ordvalet från Federleys ”överordnade” låter mesigt. Men i politiken finns det kodord. Skadat förtroende är i det sammanhanget mycket allvarliga ordval. Federleys framtid såg mörk ut, nu är den politiska delen av den slut. I alla fall tills vidare.

I EU-parlamentet efterträds Fredrick Federley av Emma Wiesner,​ 28 år och ingenjör. Som andre vice ordförande ersätts han inte förrän vid Centerpartiets stämma i september nästa år.​​


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad: