Mejla

Amie Bramme Sey

Sex tips till alla heteropersoner

Publicerad:
Ett gaypar i London misshandlades på en nattbuss för att de vägrade kyssas inför en grupp killar.
Foto: MELANIA GEYMONAT
Ett gaypar i London misshandlades på en nattbuss för att de vägrade kyssas inför en grupp killar.

Homofobi är tydligen så 2019. En tidlös trend som ser sitt uppsving just i detta nu – att hata människor bara för att de älskar. Om du är en heteroperson så är denna text, precis som det mesta i samhället, riktad till dig.

Jag vill ge några tips på hur heteromänniskor borde bete sig:  


1. Skaffa kunskap. Du måste förstå hur situationen för hbtq-personer världen över faktiskt ser ut. Sluta syssla med aktiv okunskap bara för att det är bekvämt för dig. Om det är något som heteromänniskor är så är det just bekväma. Vidrigt bekväma. Du kan gott kosta på dig att läsa på om hbtq-personers verklighet.

Bara senaste veckorna har vi sett bilder på de två misshandlade kvinnorna på bussen i London. De som vägrade kyssa varandra inför ett hetsande killgäng. Paret ville inte dölja sin kärlek men vägrade samtidigt att tillfredsställa den perversa idén att lesbisk kärlek ska fylla en funktion för manlig kåthet. Till ett sorl av höjda röster och homofobiska hatord fick kvinnorna sina ansikten misshandlade blodiga.

Vi har också nåtts av nyheten att RFSL ställer in sin närvaro under politikerveckan i Almedalen till följd av hot från nazister. Nazisterna känner alltså en trygghet i Almedalen som hbtq-rörelsen inte upplever. Inte så konstigt kanske, då man förra året tillät nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) vistas vid Södertorg i Visby, nära platsen där RFSL vanligen håller till.

Förra veckan läste vi om en grov attack mot Pride i Tranemo. I anknytning till firandet hade någon låtit en människoliknande docka dingla i en hängsnara från ett träd. Runt halsen har dockan en skylt med texten ”pedofil”, i handen en Prideflagga. Samma vecka rapporterade vi om SD-toppen Teddy Nilsson, blivande ordförande för kommunstyrelsen i Svalöv, som ska ha skrivit på Facebook att han vill förbjuda Prideflaggan, eller som Nilsson kallar den – ”exkluderingsflaggan” Nilsson tillbakavisar uppgifterna (trots att det finns bildbevis på att han, eller i alla fall hans Facebook-konto, har skrivit just detta) men han står fast vid att flaggan ”ifrågasätter heteronormen”. Nu är det ju inget brott utan snarare ett smart drag att ifrågasätta heteronormen. Det tycker jag alla ska göra. Vilket leder oss till punkt två. 


2. Ifrågasätt heteronormen. Ifrågasätt varför vi så sällan får se ett annat narrativ än det heteronormativa. Nästan varenda par i filmer, barnprogram och serier är hetero. Alla strävar efter besvarad kärlek från det motsatta könet, att gifta sig, att skaffa barn. Vi matas vi av idén om mamma pappa barn, in absurdum. Betänk då att det är mycket möjligt att du lurat i dig själv att du är hetero, till följd av all denna heteropropaganda, när du egentligen kanske är bi- eller homosexuell? Ifrågasätt dig själv! Du kanske landar i att du visst är hetero och då är det bara att fortsätta livets lunk. 


3. Sluta utgå ifrån att andra människor är hetero. 


4. Säg ifrån när du hör homofobiska skämt eller fördomar. Våga vara den första som reagerar, flera kommer säkert backa upp dig när du sätter stopp.  


5. Sprid nyheter om homofobi. Gör det svårt för dina medmänniskor att gå runt och tro att allt är frid och fröjd bara för att hatet inte drabbar er direkt. 


6. Sluta hångla i rulltrappor. Detta har egentligen inget med homofobi att göra, det är bara allmänt osoft beteende som ingen ska behöva bevittna.

Att implementera dessa sex punkter i din vardag är fortfarande ljusår enklare än den dagliga kamp som hbtq-människor för. Det är bara att skrida till verket nu, börja med att dela denna text!

Av: Amie Bramme Sey

Publicerad:

LÄS VIDARE