Även Löfven måste fatta vad som gäller

Inte ens statsministern vet vad som gäller för coronatesterna

Oredan och ansvarsförvirringen om coronatestningen måste stoppas bums.

Den är ineffektiv, pinsam och väcker tyvärr löje.

Regeringens mål att 100 000 personer i veckan ska testas för covid-19 presenterades i en första tappning den 17 april . Målet har inte uppfyllts någon gång.

Det är direkt pinsamt och ännu mer pinsamt är det att det tycks bero på bristande kommunikation. Otydligheter.

Oredan blev uppenbar i torsdagens ”Studio ett special” i Sveriges Radio då finansregionrådet Irene Svenonius (M) i Stockholm mycket ampert meddelade att hennes region hade följt instruktionerna från Folkhälsomyndigheten till punkt och pricka. Det innebar att de skapat kapacitet för att testa misstänkt sjuka och vårdpersonal. De hade följt de nationella direktiv och gjort precis som de skulle.

I ett senare skede, det vill säga i tisdags, fattade organisationen Sveriges kommuner och regioner efter påstötningar från nationell nivå också beslut om att testa grupp tre, andra samhällsviktiga yrkesgrupper än vårdpersonal. Beslutet kommuniceras på organisationens hemsida och Svenonius sade att de givetvis skulle utföra även detta.

Socialminister Lena Hallengren (S) hävdade med emfas i samma sändning att det var regionernas fel att det gått så trögt och att de hade ansvar för fler testgrupper än ett och två. Det var ju bokstavligen sant, men beslutet om ansvaret för att testa grupp tre hade regionerna alltså fattat bara två dagar tidigare och det begriper ju var och en att testläget för den gruppen svårligen kan gå från noll till hundra på ett par dagar.

Stefan Löfven och Lena Hallengren.

För att röra till det ytterligare meddelade statsminister Stefan Löfven (S) under dagen att regionerna, de gamla landstingen, hade ansvar för att testa alla, det vill säga även grupp fyra, ”övriga relevanta delar av samhället”.

Men inte ens han visste vad som gäller. Sveriges kommuner och regioner, SKR, gick i polemik med statsministern på sin hemsida.

När det gäller grupp fyra har SKR och regionerna inte fått frågan, slog organisationen fast. Bestämt och inte så lite surt.

I kort sammanfattning förefaller historien om den svenska covid-19-testningen (som gäller om man bär på smittan, inte om man haft den) se ut på följande sätt:

I sina ursprungliga riktlinjer slog Folkhälsomyndigheten fast att regionerna hade hand om grupp ett och två. När det gäller grupp tre konstaterade myndigheten först att det krävdes att det byggdes upp en ny infrastruktur för att klara av det. De pekade särskilt ut företagshälsovården.

I ett senare skede, i början av den här veckan, tog regionerna alltså ansvar för att testa även grupp tre. Vem som hand om fyran är i nuläget höljt i dunkel, oavsett vad statsministern säger.

I ett tidigt skede verkar det som vissa regioner inte förstått vilket ansvar de fått i den här frågan. En del regionråd konstaterade att de hade mer angelägna uppgifter än att ta prover på eventuellt helt friska människor.

Röran har varit total och därför har testningen inte nått upp till de nivåer som regeringen pekat ut.

Tyvärr fortsätter förvirringen. Stefan Löfven har en uppfattning om sakernas tillstånd när det gäller grupp fyra, regionerna en annan. De senare verkar ha rätt.

Den här soppan måste redas ut. Det måste blir tydligt, även i detaljer, vem som har ansvar för vad, vem som organiserar masstesterna och vem som betalar. Annars kommer testerna inte att genomföras alls.

Förvirringen är pinsam och drar löje över ett av världens bäst organiserade länder.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen