Dåliga nyheter för Donald Trump

Marken börjar brinna under Trumps fötter.

Kritiken mot hans sätt att leda landet kommer även från nuvarande och forna ministrar. Till och med en och annan republikansk senator börjar vackla i sitt stöd.

Inga goda nyheter för Trump inför presidentvalet.

När Donald Trump blev vald omgav han sig snabbt med ett antal generaler i nyckelpositioner för att stärka sitt stöd inom militären och för att kompensera för sin egen bristande erfarenhet inom försvars- och utrikespolitik.

En av dem Trump hyllade mest var sin första försvarsminister James Mattis. Efter att han lämnade posten har Mattis i princip hållit tyst med hur han tycker Trump sköter sitt jobb. Ända fram till att presidenten för några dagar sedan hotade att sätta in militären mot de som demonstrerar på nationens gator i avsky mot polisvåldet riktat mot svarta.

Smockan från Mattis var kanske en av de värsta som levererats mot Trump av en före detta medlem av hans regering.

Flera kritiska röster har höjts mot Trumps sätt att leda landet just nu. I synnerhet efter hans fototillfälle med bibeln.

Mattis offentliggjorde ett uttalande där han konstaterade att han inte under sin livstid varit med om en president som inte arbetar för att ena det amerikanska folket. Mattis anklagade Trump för att inte ens låtsas att han försöker.

– Vad vi ser i dag är konsekvensen av tre år utan moget ledarskap. Jag kunde aldrig drömma om att trupper som svurit samma ed som jag under några omständigheter skulle användas för att förhindra medborgare att utöva sina konstitutionella rättigheter.

Det senare en kritik mot att Trump lät tårgasa fredliga demonstranter utanför Vita huset för att genomföra ett fototillfälle i en kyrka.

James Mattis.

Sista utväg

Nästan samtidigt gick Trumps nuvarande försvarsminister Mark Esper, som poängterade att han talade som före detta soldat, ut och meddelade att han inte stödjer användandet av militär mot demonstranterna. Militären ska bara användas som en sista utväg och där är vi inte än, hävdar han.

Både Mattis och Espers uttalanden har lett till en våg av generaler och senatorer som uttrycker oro och obehag över den politiska utvecklingen under Donald Trump. Oftast anonymt men ibland offentligt.

Alaska-senatorn Lisa Murkowski säger att hon känner att det är allt svårare att stödja presidenten och att Mattis kritik fick henne att själv våga ta steget och gå ut offentligt.

I New York Times intervjuas höga generaler som funderar på att vägra att följa en eventuell order från presidenten om att sätta in militären mot folket.

– Det är en tunn linje mellan militärens tolerans för tveksamma partipolitiska aktioner under de tre senaste åren och den punkt där detta blir outhärdligt för militären, säger den pensionerade trestjärniga armégeneralen Douglas E. Lute.

I klartext är hans budskap att Trump inte längre kan räkna med militärens stöd om han går över den gränsen och att han just nu är mycket nära att göra det.

Militären vill inte utnyttjas som bara ännu ett vapen i presidents Trumps arsenal.

Trump reagerar på sedvanligt, förutsägbart sätt genom att slå tillbaka stenhårt mot de som kritiserar honom.

Svag kandidat

I en tweet skriver presidenten:

"Förmodligen den enda sak som jag och Barack Obama har gemensamt är att vi båda haft äran att få ge Jim Mattis sparken. Världens mest överskattade general. Jag bad honom lämna in sin avskedsansökan och det kändes toppen."

I en annan tweet meddelande han att han stödjer vem som helst som ställer upp för att utmana Murkowski när det är dags för hennes omval om två år.

Men istället för att som normalt skrämma till tystnad så fick Trumps hämndmobbning mot Mattis motsatt effekt. En annan före detta general och tillika tidigare stabschef hos Trump, John Kelly kom ut till Mattis försvar. Han kallade Mattis "en ärofull man" och Trumps verbala attack för "elak".

Så här långt har Trump alltid haft militärens stöd eftersom han ökat anslagen till försvaret. Om det militära etablissemanget börjar gadda ihop sig mot Trump kan det ge ringar på vattnet och erodera stöder för presidenten i viktiga väljargruppen.

Han behöver ha sina kärnväljare, militären och polisen med sig för att lyckas bli återvald. Inte minst som han den senaste veckan i ännu högre utsträckning förlorat afroamerikanernas respekt.

Trump ställs i november mot en unikt svag demokratisk kandidat i förre vicepresidenten Joe Biden, 77.

Ändå har Bidens försprång sakta men säkert växt i opinionsmätningarna de senaste veckorna.
Mycket kan hända än men den senaste veckan har inte varit särskilt lyckosam för Trump.

PODD Protesterna i USA och George Floyds död

Nyhetspodden Aftonbladet Daily handlar demonstrationerna i USA, gäst är Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen