SD-ordförande utsåg sig själv till politisk kommissarie i skolan

Polhemskolan i Lund.

Sverigedemokratiska kommissarier i klassrummen som kontrollerar att undervisningen är politiskt korrekt. Det är ingen hemsk fantasi.

Johan Ohlin, en av partiets lokala tungviktare, skriver till en rektor och en lärare att han ska dokumentera vidare undervisning och återkommer vid behov. Ohlin är en av Sverigedemokraternas viktiga politiker, kommunfullmäktiges ordförande i Hörby, därmed en av förgrundsfigurerna för SD:s Sverige.

 

13 januari skrev han ett mejl till sin dotters historielärare på Polhemsgymnasiet i Lund. Ohlin hade hemma i köket hört lärarens distansundervisning. Denne hade benämnt försöket till statskupp i Washington veckan före som Trumps försök till statskupp. Vilket var en korrekt beskrivning.

Ohlin klagade på obalanserad och starkt politiskt färgad föreläsning. Han klagade på lärarens omaskerade vänsterslagsida. Han skrev: Du ser fascister överallt...

Ohlin ondgjorde sig över vänsterindoktrinering, hävdade att elever var rädda och drog fram den i högerpopulistiska sammanhang obligatoriska jämförelsen mellan Sverige och den kommunistiska diktaturen DDR som upphörde att existera för 30 år sedan.

Läraren Fredrik Clausson och Polhemsskolans rektor Torbjörn Hanö svarade kort att undervisningen bedrivs i enlighet med skollagen och så vidare.

Johan Ohlin replikerade då med fler klagomål på socialistisk retorik samt att han skulle dokumentera vidare undervisning och återkomma vid behov. Ett hot. Han tar på sig rollen som inspektör och kommissarie som egenmäktigt sitter med på lektionerna och politiskt bedömer en lärare.

Johan Ohlin (SD), kommunfullmäktiges ordförande i Hörby.

Detta har inte fått särskilt stor uppmärksamhet utanför Skåne därför att det är precis sådant agerande vi förväntar oss av sverigedemokrater. Deras Sverige är ett land där lärares politiska inställning kommer att betygsättas och där politiker granskar vilka böcker biblioteken köper in.

Det finns en fortsättning som på sätt och vis är värre.

 

Rektor Hanö skrev 8 april en krönika i tidskriften Skolledarna om vikten att stå emot politiska påtryckningar. Han namngav inte Ohlin, läraren eller skolan (fast han skrev att det var hans egen skola det gällde). Sydsvenskan plockade upp nyheten, nämnde Ohlin vid namn och nästa dag kommenterade utbildningsminister Anna Ekström:

– Lärare som gör sitt jobb och undervisar enligt läroplanen ska inte behöva vara rädda för att makthavare lägger sig i deras lektioner.

Nu startar nästa del av SD-maskineriet.

1. Den sverigedemokratiska tidningen Samnytt framställer Johan Ohlin som ett offer. Det är synd om honom: vänsterdebattörer rasade mot SD-politikern som vågade ha synpunkter på sin dotters lärares undervisning. Till och med regeringen engagerade sig i fallet. Samnytt 20 april.

2. Nästa dag publicerar Samnytt namn och bild på dottern: Regeringen piskade upp hatet mot XX (dotterns namn) familj – nu får tonåringen hotfulla brev hem. Ingen annan har publicerat tonåringens namn och bild men nu blir hon som påstått offer ett politiskt redskap.

Rubrikens flera brev – hotfulla är pluralis – visar sig i texten vara ett – singularis – och mer oförskämt än hotfullt: Sydsvenskans urklippta artikel med en handskriven kommentar, Äntligen en riktig Führer här i Hörby!!! Undertecknat Olle och tre svastikor.

 

Det började med att politikern Johan Ohlin ville styra och ställa med undervisningen. Det började med att Johan Ohlin utsåg sig själv till politisk kommissarie som ska övervaka lektionerna.

Det slutar med att Johan Ohlin och hans familj utmålas som offer för regering och media. Statsradion är Samnytts benämning på Sveriges Radio. Självklart skriver tidningen att rektorn och läraren står till vänster politiskt.

Detta är det Sverige vi kan vänta oss när Sverigedemokraterna en dag manövrerat sig fram till makten. Ett Trumpland i miniatyr med kaotisk förvaltning, politisering av varenda fråga, oförsonlighet och hot. Och undanglidningar. Johan Ohlin svarar inte när jag frågar vad som var fel med att beskriva kuppförsöket i Washington 6 januari som ett kuppförsök.

Ett Trumpland där gnällande självömkan blir den självklara livsstilen.

Ett land där det alltid, alltid är synd om Sverigedemokraterna.