Mejla

Lena Mellin

Så uselt att man saknar ord

I Stockholm måste man vara synsk för att få vaccinationstid

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Stockholm ligger fortfarande sist i vaccinationsligan. Inte på något annat ställe är så få vaccinerade mot covid-19.

Det kan bero på att man måste vara synsk för att få sitt vaccin i huvudstaden. Så usel är informationen.​

​Sedan vaccineringarna mot covid-19 inleddes efter julhelgen här i Sverige har Region Stockholm legat sist på listan. Färre än fem procent är fullt vaccinerade i landets folkrikaste region där knappt var fjärde svensk bor.​ I Region Gotland är siffran mer än dubbelt så hög.

Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg säger att det beror på att så många unga bor i länet. Det är givetvis inte förklaringen eftersom de som är under 18 år, enligt nuvarande plan, inte ska vaccineras. Dessutom tilldelas regionerna vaccin i relation till sin befolkningsstruktur.

Jag tror att den låga siffran i stället har helt andra förklaringar. En av dem är att man helst ska vara synsk för att få sin vaccindos i Stockholm.

Förra helgen infördes plötsligt, och tillfälligt, drop in-vaccinering av personer över 75 år vid Sabbatsbergs sjukhus i staden. Köerna ringlade långa men hade kunnat vara ännu längre – om den utvalda gruppen informerats om möjligheten.

En man berättade för Sveriges Radio att han fått kännedom om vaccinationstillfället genom en kompis vars svärdotter jobbade i vården. Kul för honom.

Under den gångna påskhelgen upprepades historien. Då meddelade vaccinsamordnare Thyberg att det fanns massor av lediga vaccinationstider för 75-plussare. Det enda man behövde göra var att boka en tid i en app och åka iväg till vaccinationsstället.

Flera tusen doser fanns att tillgå, sade Thyberg frestande.

Jag kan berätta varför folk inte kom. Det var inte för att de var bortresta. Inte heller för att de saknar mobilt bank-id.

Det berodde på att de inte kände till det. De saknade en egenskap – de var inte synska. Deras intuition var inte tillräckligt utvecklad för att bli vaccinerade i Region Stockholm.

I ett meddelande som lades ut på regionens hemsida dagen före skärtorsdagen gavs informationen att ”nu går Region Stockholm vidare” och börjar vaccinera dem som är födda 1946 eller tidigare, alltså 75-plussarna.

Men stod det någonstans att vaccinationen skulle pågå under påskhelgen? Nej. Det skulle man på något sätt lista sig till ändå.

Det mesta som har med organisationen av covid 19-vaccinet och Region Stockholm att göra är uselt. Det är därför den ur hälsosynpunkt viktigaste regionen, eftersom flest bor där, ligger sist i vaccinationsligan. Vecka ut och vecka in.

Det beror i hög grad på den förödande dåliga kommunikationen med medborgarna. Den är så usel att man nästan saknar ord.

Varje vårdcentral gör som den vill och resten verkar organiseras av Magnus Thyberg och hans kolleger. Den bygger på intuition, kontaktnät, synskhet eller rena gissningar.

Vad är det för fel på Stockholm frågade jag retoriskt för någon månad sedan. Något heltäckande svar avtecknar sig ännu inte. Men en ingrediens är den katastrofalt dåliga informationen.

På tisdagsmorgonen fanns 3 500 lediga tider för vaccination i Stockholm. Magnus Thyberg tror att informationen måste förbättras. (Infon består hittills av ett brev som skickades ut av världens långsammaste postservice i förra veckan, fortsätter denna och nästa.)

Skojar karln´?

Ett litet tips: Region Sörmland har ett centralt bokningsnummer på telefon. Man ringer dit och får sin nålstickstid. Så enkelt kan det också vara.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad: